23948sdkhjf

Dialysemaskinen flytter hjem til patienten

Fem dialysepatienter tilknyttet Hospitalsenheden Horsens går i hæmodialyse hjemme hos dem selv. Forud for hjemmebehandlingen er de blevet undervist af personalet på hospitalets dialyseafsnit i at håndtere dialysemaskinen.
Fem dialysepatienter tilknyttet Hospitalsenheden Horsens går i hæmodialyse hjemme hos dem selv. Her varetager de selv hele behandlingen, stikker sig to gange dagligt de fleste af ugens dage og kobler sig til og fra en dialysemaskine. Behandlingstypen, som kaldes hæmodialyse, er kompliceret og kræver længere oplæring, hvis patienten selv skal kunne håndtere den hjemmefra.

Patienterne er forud for hjemmebehandlingen blevet undervist på hospitalets dialyseafsnit både teoretisk og praktisk i at håndtere dialysemaskinen, også når der opstår en uventet situation. De lærer vigtigheden af god hygiejne, at lægge kanyler i egen blodåre og at håndtere, hvor meget væske der skal trækkes ud af kroppen ved dialysen. De skal også kunne vurdere de målte værdier såsom blodtryk før og efter behandlingen.

- Det er patientens eget valg, om de ønsker at tage ansvar for deres egen behandling. Der er dog med den sidste regionale spareplan kommet fokus på vigtigheden af, at så mange som muligt varetager behandlingen i eget hjem, forklarer afdelingssygeplejerske Krista Belter fra Dialyseafsnittet, Hospitalsenheden Horsens.

- Alle afsnittets patienter inddrages så vidt muligt i deres egen behandling, og har patienten lyst og ressourcer til at rykke behandlingen hjem, så begynder vi den individuelle oplæring. Vi rykker dog ikke behandlingen hjem til patienten, før vi er helt sikre på, at patienten er klar til det. Der skal være de nødvendige fysiske rammer samt opbakning på hjemmefronten til at køre hjemme-hæmodialyse. Det kræver både plads og ressourcer, siger Krista Belter.

Patienter, som går i dialyse på hospitalet, bruger typisk fire timer ad gangen tre-fire dage om ugen på at være i dialyse. Ud over dialysen skal patienten bruge tid på transport til og fra hospitalsenheden, så en typisk dialysedag strækker sig over 6-7 timer. Den altoverskyggende fordel ved hjemmebehandlingen, som kræver minimum fem dialyser om ugen, er patienternes frihed til at planlægge, hvornår på døgnet de vil gennemføre dialysen. De bestemmer også selv, om de vil springe en dialyse over og tage en længere dialyse dagen efter. Desuden slipper de for transporten til og fra hospitalet

Dialyseafsnittet på Hospitalsenheden Horsens har to årlige hjemmebesøg hos de patienter, som varetager deres egen behandling hjemmefra.

Her taler patienten og personalet om, hvordan det er at være hjemmedialysepatient og de udfordringer, der eventuelt måtte være med behandlingen. Desuden gennemgås el, vand, vandprøver, bortskaffelse af affald, rengøring, hygiejne, vedligehold af apparatur, størrelse af varelager, og fugtalarmer tjekkes.

Patienter i hjemmedialyse kommer også flere gange årligt ind på hospitalet for at få taget blodprøver, diverse kvalitetsmålinger og til stuegang, hvor de medbringer deres egne data for hjemmebehandlingen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078