23948sdkhjf

470 millioner kroner skal sikre udredning af flere demente

Flere demente skal udredes, og forbruget af antipsykotisk medicin skal nedbringes, lyder det i ny demensplan.
Regeringen og satspuljepartierne er blevet enige om en fordeling af de 470 millioner kroner, som sidste år blev afsat til en ny national demenshandlingsplan.

Planen omfatter flere initiativer i både sundhedsvæsenet, på plejehjem og i kommunerne.

Blandt andet skal flere demente udredes, 80 procent skal have en specifik diagnose - og så skal forbruget af antipsykotisk medicin blandt folk med demens nedbringes med 50 procent frem mod 2025.

Planen er aftalt mellem ældreminister Thyra Frank (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og alle øvrige partier på nær Enhedslisten. Thyra Frank erklærer sig i en pressemeddelelse "meget stolt" over aftalen.

- Aldrig før er der blevet sat et så stort beløb af til demensindsatsen alene, og det har der været behov for længe.

- Demens er en forfærdelig sygdom, som allerede i dag berører mange tusinde danskere, og vi forventer, at den vil ramme endnu flere i de kommende år.

Aftalen samler udredningen på færre specialiserede enheder, som skal sikre en tværfaglig indsats af høj kvalitet, betoner Ellen Trane Nørby i pressemeddelelsen.

- Samtidig giver vi også et kompetenceløft hele vejen rundt til de mange mennesker, der arbejder på demensområdet, så de bliver bedre rustet til at tage sig af mennesker med demens – hvad end det er yngre eller ældre mennesker, som rammes af sygdommen.

Hos Socialdemokraterne glæder ældreordfører Astrid Krag sig også over "de mange konkrete initiativer", som vil gøre en "markant forskel for borgere med demens, deres pårørende og folk, der arbejder med demens".

- Vi sikrer flere aflastningstilbud, så man som pårørende kan komme ud og spille badminton, mødes med veninderne eller komme til konfirmation i den anden ende af landet, siger hun.

Men ordføreren mener ikke, at indsatsen "er gjort med denne aftale".

- Det er ekstraordinært, at vi sidder som satspuljepartier og finder penge til, at borgere kan blive udredt inden for udredningsgarantien, siger Astrid Krag.

- Det kan undre, at man ikke løftede det på finansloven, når man godt vidste, at der var et problem.

De 470 millioner kroner løber frem til 2019.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14