23948sdkhjf

Minister afviser kritik: Vi har ikke sparet på fødegangene

Regeringen har øremærket færre midler til fødegangene. Men det er ikke en besparelse, siger ministeren.
Da klinikchefen på Rigshospitalets fødeafdeling for nylig sagde op i protest mod sparekrav, udløste det en bølge af protester fra medarbejderforeninger på landets hospitaler.

De beder regeringen droppe kravet om effektiviseringer på to procent om året.

På et samråd onsdag forsikrer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at protesterne gør indtryk.

- Man skal både være politisk immun og argumentresistent, hvis det ikke gør indtryk. Det er væsentligt, at vi tager opråbene alvorligt, siger hun.

Men forståelsen udløser ikke nødvendigvis flere midler, for penge "løser ikke problemerne alene", pointerer Ellen Trane Nørby.

Hun fremhæver, at regeringen med efterårets finanslov har øremærket 50 millioner kroner årligt til fødeafdelingerne frem til 2019.

Men samme finanslov fjernede en bevilling på 75 millioner kroner, som den tidligere SR-regering planlagde at give fødeafdelingerne hvert år fra 2016 til 2018, lyder kritikken.

- Det er rigtigt, at der er mindre øremærkning, men der er ikke sparet penge. Der er afsat flere penge til vores samlede sundhedsvæsen, siger Ellen Trane Nørby på samrådet.

- Ud over de 50 millioner kroner, der er øremærket til fødeafdelingerne, har vi afsat 2,4 milliarder kroner ekstra til sundhedsområdet. Og så er det regionernes opgave at prioritere, hvilke områder man vil løfte.

På det tre timer lange samråd understreger den nye sundhedsminister flere gange, at der også er andet end skrækeksempler fra fødegangene.

- Vi skal heller ikke tale hele vores svangreomsorg ned i et sort hul. Vi har overordnet set en velfungerende svangreomsorg, siger hun.

Siden 2003 har landets sygehuse i gennemsnit øget produktiviteten med 2,4 procent fra år til år. Fra 2014 til 2015 øgede sygehusene samlet produktiviteten med 1,8 procent.

Det fremgår af en opgørelse fra Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079