23948sdkhjf

Ekspert bag strukturreformen: Vi svigtede de handicappede

Borgmestre, ministre og folketingsmedlemmer tog del i uskønt magtspil om strukturreformen, mener ekspert bag.
Det er nu ti år, siden det kommunale danmarkskort blev forandret i forbindelse med den såkaldte strukturreform.

I anledning af jubilæet kommer en af de uafhængige eksperter bag reformen, den tidligere direktør og departementschef Erik Bonnerup, med en mindre festlig dom over reformen. Det sker i et interview med Ugebrevet A4.

- Strukturreformen blev langt fra den succes, den kunne være blevet. Man greb ikke muligheden for at få samlet noget ekspertise i større og mere effektive kommuner, siger han.

Særligt de handicappede blev svigtet i sammenlægningen, hvor de daværende 14 amter i 2007 blev fusioneret til fem regioner, mens 271 kommuner blev reduceret til 98.

Her blev ekspertisen på området splittet, mener Erik Bonnerup. Han beskriver spillet om strukturreformen som et uskønt magtspil mellem borgmestre, ministre og folketingsmedlemmer.

- Kommunerne fik morderligt travlt med at rage for meget til sig. De sejlede i deres egen sø i stedet for at se på de fordele, der var i at have fået nogle større enheder. Det gjaldt kun om at blive større, siger han til Ugebrevet A4.

- I forhold til de handicappede var kommunerne fuldstændig balstyriske. Det
handlede om, hvem der kunne overtage mest muligt, ikke om, hvad der var bedst for borgerne.

77-årige Erik Bonnerup kritiserer også ledelsen i kommunerne. Her bliver en overdreven mål- og resultatstyring oplevet som regler og kontrol af medarbejderne.

Alligevel var strukturreformen nødvendig, fastslår den i dag pensionerede ekspert i Ugebrevet A4.

Hvorvidt strukturreformen kan fejre sit 20-års jubilæum afhænger af en række ting, der skal forbedres først, mener Erik Bonnerup.

- Det gælder både det kommunale samarbejde om handicappede. Men også samarbejdet mellem regionerne på it-området, hvor de bruger masser af penge på at lave hver deres systemer i en tid, hvor de klager meget over, at der ikke er tid og mandskab nok.

- Så der er altså nogle eksempler, hvor regeringen burde slå i bordet, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.238