23948sdkhjf

Nye udredningspladser bygger bro mellem hospital og hjem

I går åbnede Høje-Taastrup - som den første kommune i hovedstadsområdet - to nye udredningspladser med topmoderne teknik. Til boligerne er tilknyttet et meget erfarent og specialiseret fagpersonale.
Taxhuset i Høje-Taastrup Kommune, som er et botilbud til voksne med fysiske handicaps og senhjerneskade, har netop åbnet to udredningsboliger udstyret med den nyeste teknologi. Tilbuddet er til borgere i Hovedstadsområdet, der har fået en såkaldt senhjerneskade og som har behov for meget specialiseret støtte.

- Vores to boliger er den første af sin art i en kommune i hovedstadsområdet, og imødekommer en lille men meget sårbar gruppe af borgere, som står på kanten af nogle beslutninger, der får betydning resten af deres liv. Det er mennesker, som har fået en hjerneskade efter fx en blodprop eller trafikulykke – og måske endda også et fysisk handikap, og de skal hjælpes bedst muligt tilbage til livet, siger borgmester Michael Ziegler i Høje-Taastrup kommune.

Taxhusets udredningspladser henvender sig til borgere, der typisk har været behandlet på et hospital, kommer fra et særligt genoptræningsforløb eller har svært ved at klare sig i sit eget hjem trods solid støtte. Her er det ofte usikkert, om borgeren kan klare sig i eget hjem med støtte eller skal tilbydes et særligt tilbud på et bosted.

- Taxhusets tilbud er helt unikt. Vi forsøger at bygge bro mellem hospital og hjem. Her hjælper vi beboerne med at træne de færdigheder, som vi bruger i dagligdagen - ikke i hospitalsomgivelser - men i en bolig, der ligner et hjem. Teknologien tilpasses individuelt til den enkelte, så løsningen også kan bruges i den fremtidige bolig. Det er fx tøj- og køkkenskabe, der kan hæves og sænkes, badeværelser og vinduer med automatiske løsninger - avanceret teknologi, som er uhyre simpelt i brug. Sociale kompetencer støtter vi også op om, da det ofte en udfordring for senhjerneskadede, siger Peter Foskjær, der er forstander på Taxhuset.

Til boligerne er tilknyttet et meget erfarent og specialiseret fagpersonale, som vurderer og udreder den enkeltes behov for støtte. De vurderer også behovet for nødvendige hjælpemidler fremover. Målet er at træne den enkelte til at genvinde sine færdigheder så vidt muligt - både fysisk, psykisk, kognitivt og socialt. Man bor i udredningslejlighederne, indtil man er udredt, i ca. et halvt til et helt år.

- Vi kan understøtte selv små ressourcer hos borgeren. Det gælder lige gyldigt om borgeren er udfordret fysisk, psykisk, kognitivt eller på sociale kompetencer. Vi ønsker at gøre borgerne så selvhjulpne som muligt, fordi det giver det mest værdige liv. I stedet for fx at få hjælp til at spise, så finder vi et hjælpemiddel til borgeren, så han selv kan spise. Kan det ikke skaffes, så forsøger vi at udvikle det sammen med teknikere og ingeniører. Det handler om så vidt muligt at få styrepinden i eget liv. Derfor træner vi også den enkelte med henblik på den permanente bolig, som han eller hun skal tilbage til efter udredningspladsen, siger Peter Foskjær.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11