23948sdkhjf

Anbefaling: Svage ældre skal 'løfte jern'

... måske ikke i bogstavelig forstand, men der skal trænes med relativ høje belastninger, lyder det i nye anbefalinger i en ny national klinisk retningslinje.
Sundhedsstyrelsen har udgivet de nye anbefalinger 'National klinisk retningslinje for ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger'. Og her fremgår det, at svage ældre med øget risiko for at miste funktionsevnen, skal styrketræne - og gerne med relativ høje belastninger.

At blive ældre er forbundet med et gradvist tab af både muskelmasse og muskelstyrke. Noget, der forværres yderligere ved kronisk sygdom, reduceret kostindtag og en stillesiddende livsstil.
Følgerne kan være store, f.eks. problemer med at gå eller at rejse sig fra en stol og begrænsninger i hverdagsaktiviteter som indkøb, rengøring og personlig pleje.

Disse følger kan afhjælpes ved i tide at sætte ind med relevante ernærings- og træningsindsatser.

Denne nationale kliniske retningslinje kortlægger effekten af forskellige ernærings- og træningsindsatser rettet mod svage ældre (ældre med geriatriske problemstillinger), som enten er hjemmeboende eller bor på plejehjem.
I en ' Quickguide ', kan man hurtigt danne sig et overblik over anbefalingerne.

Det er risikoen for, at ældre miste funktionsevnen, bl.a. på grund af manglende fysisk aktivitet, der gør, at plejehjemsbeboere eller hjemmeboende med svag fysik først og fremmest skal styrketræne.

"Er der behov for balancetræning, skal denne tilbydes som supplement til styrketræningen, måske med et proteintilskud samtidig," lyder det i anbefalingen.
Et dagligt supplement kunne være min. 200 kcal og 9 g protein til ældre med geriatriske problemstillinger.

Det understreges, at det er etisk uforsvarligt ikke at tilbyde en ernæringsindsats sammen med træning til underernærede ældre, der har mistet muskelmasse.

Se hele anbefalingen her.

Det anbefales at styrketræne to gange om ugen med en belastning på 8-12 RM (repetition maximum) i otte uger. I begyndelsen trænes med lav belastning (>12 RM) for efterhånden at øge belastningen til 8 RM. Træningen kan gennemføres med udstyr som træningsmaskiner, vægtmanchetter og elastikker.

"For nogle ældre vil det have mening at træne med udgangspunkt i daglige funktioner. Her er det ifølge arbejdsgruppen nødvendigt at opstille relevante mål for træningen, og at sundhedsprofessionelle med den rette baggrund foretager den indledende vurdering," skriver Danske Fysioterapeuter til deres medlemmer på fysio.dk.

"Der er flere studier, der har undersøgt effekten af træning til svage ældre. En del af studierne er af god til moderat kvalitet, men flere har få inkluderede og mange frafald. Syv af anbefalingerne i den nationale retningslinje er svage og betingede for en given intervention, og kun to af anbefalingerne baserer sig udelukkende på god praksis," skriver fysio.dk.
På Sundhedsstyrelsen hjemmeside kan man også finde en implemenmteringshåndbog.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109