23948sdkhjf

Vandtræningscenter sætter nye standarder for tilgængelighed

En evaluering fra SBi konkluderer, at Vandhalla på Egmont Højskolen i Hou ved Odder står som et bemærkelsesværdigt eksempel på et ligeværdigt og inkluderende byggeri.
Kørestol er ingen hindring for en tur i den 90 meter lange vandrutsjebane i det nye idræts- og vandtræningscenter Vandhalla på Egmont Højskolen i Hou ved Odder.

Her kan alle faciliteter nemlig bruges af enhver, uanset handicap. Vandhalla sætter nye standarder for tilgængelighed i dansk kontekst, konkluderer en evaluering fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København.

Egmont Højskolen har gennem hele sin historie arbejdet på at forbedre forholdene for mennesker med handicap. Skolen er indrettet, så alle elever både med og uden handicap kan færdes på lige fod. Sådan skulle det også være i skolens nye idræts- og vandtræningscenter. Fra de første tanker om centret var det bygherrens ambition, at alle personer med alle former for handicap skulle kunne bruge Vandhalla i samme omfang som personer uden handicap. Det er lykkedes ifølge SBi’s evaluering, som konkluderer, at Vandhalla står som et bemærkelsesværdigt eksempel på et ligeværdigt og inkluderende byggeri.

Ligeværdigheden udmærker sig bl.a. ved, at Vandhalla tilbyder en række forskellige muligheder, som brugerne kan vælge imellem, alt efter den enkeltes behov. Der er fx mulighed for omklædning i fællesrum eller private kabiner. Der er flere forskellige måder for nedstigning i vandbassinet, alt efter om man kan gå med støtte, bruger kørestol eller kan hoppe fra kanten osv. Denne mangfoldighed af løsninger er centralt for Vandhalla som ligeværdigt tilgængeligt byggeri.

- Tilgængelighed opfattes ofte som ensbetydende med én løsning for alle. Men da arkitekterne i konkurrencefasen mødte skolens elever, blev de opmærksomme på, at én løsning for alle, stik mod intentionen, kan blive begrænsende for nogle personer. Det førte til en erkendelse af, at ligeværdighed snarere handler om at sikre forskellige løsninger, så der er noget for alle. Det har været afgørende for resultatet, siger forsker Sidse Grangaard fra SBi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078