23948sdkhjf

Jeg bekymrer mig om sundhedsfaglige tilsyn på plejehjem

Åbent brev til Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby: Hvorfor skal det risikobaserede tilsyn gælde så forskellige områder som plejehjem, hjemmepleje og specielt botilbud til mennesker med handicap?
Kære Ellen Trane Nørby.

Som rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune har jeg fulgt tilsynsområdet, herunder de sundhedsfaglige tilsyn på plejehjemmene, nøje i en årrække. Jeg synes, det er positivt, at der i stedet for de systematiske tilsyn alene på plejehjemmene nu indføres risikobaserede tilsyn alle steder, hvor der udføres sundhedslovsydelser. Så langt så godt!

Efter at have læst det udsendte høringsgrundlag er jeg bekymret for og forundret over, omfanget og detaljeringsgraden i det risikobaserede tilsyn, som det er beskrevet i høringsgrundlaget, der skal gælde så forskellige områder som plejehjem, hjemmepleje og specielt botilbud til mennesker med handicap.

Det ser ud til at konceptet fra ”plejehjemstilsynene” nu overføres ukritisk til de øvrige områder, og endda ser jeg en udvidelse af målepunkterne. Det bliver efter min mening alt for omfattende. I stedet burde målepunkterne og instrukserne, målrettes så de i højere grad sigter mod de konkrete tilsyn på hhv. plejehjem, hjemmepleje/- sygepleje, AKUT-tilbud og botilbud til mennesker med handicap.
Et tydeligt eksempel på, at det er uhensigtsmæssigt, at bruge de samme målepunkter og instrukser på en meget bred vifte af tilbud er instruksen om livsforlængende behandling og efterlevelse af samme. Dette kan give god mening i hjemmeplejen hos borgere, der er på vej mod slutningen af livet.
Men det giver ingen mening at spørge ind til livsforlængende behandling på et tilbud for børn og unge, som ikke har nogen somatiske sygdomme.
Jeg undrer mig over, at temaerne medicinering og prøvesvar, samt diagnoserne KOL og depression er gennemgående for alle områder. Dette synes at have sin berettigelse for hjemmeplejen og AKUT-funktioner, men i ringe grad for alle botilbud.

En anden ting er, at en del af medarbejderne på botilbud alene har en socialfaglig baggrund og ikke udfører sundhedsfaglige opgaver. Det kan derfor ikke forventes, at de kan redegøre for en række sundhedsfaglige instrukser ved tilsynet.
I Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning er vi meget opmærksomme på at møde borgerne i øjenhøjde. Vi tilbyder støtte, pleje og omsorg, således borgeren kan leve et liv på egne præmisser. Ved at bruge ordet patient indtræder der automatisk en sygeliggørelse. Jeg er opmærksom på at brugen af ordet patient indtræder så snart der varetages sundhedsfaglige opgaver. Men ordet patient synes problematisk, da vi taler om borgere i deres eget hjem.

Endvidere forudser jeg, at det vil medføre ekstraordinære administrative opgaver at imødekomme kravene som Styrelsen for patientsikkerhed lægger op til - herunder også registreringen af tilbuddene.
I den sammenhæng vil jeg henlede ministerens opmærksomhed på regeringens ønske om at medvirke til afbureaukratisering. Dette ønske synes på ingen måde at være slået igennem på Styrelsen for Patientsikkerheds oplæg til målepunkter for tilsyn. Populært sagt vil behovet for kolde hænder stige på bekostning af de varme hænder.

Venlig hilsen
Thomas Krarup
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078