23948sdkhjf

København: Ny drejebog for indretning af plejecentre

Indretningsmanualen indeholder gode råd til hvordan man skaber de bedste fysiske rammer for beboere, ansatte og pårørende - og undgår at vælge løsninger, der ikke fungerer i dagligdagen.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i samarbejde med JJW Arkitekter udarbejdet en indretningsmanual for kommunens plejecentre.

Manualen "Indretning af Plejecentre" kvalificerer kommunens indretningsarbejde og gør det muligt at fokusere på evidensbaserede løsninger, fortæller Tine Pernille Nielsen, der er indretningsarkitekt MDD, og har været JJW Arkitekters ansvarlige på udarbejdelsen af indretningsmanualen

- Der er utroligt mange faktorer, der skal spille sammen når man indretter plejecentre. ”Indretning af Plejecentre” er baseret på mange års erfaring og den nyeste viden indenfor indretningsområdet. Det har været en fornøjelse at sammenfatte de mange erfaringer og overvejelser Københavns Kommune har gjort sig til en manual, der kan anvendes af alle, der arbejder med fysiske løsninger i ældreplejen. Manualen indeholder mange gode råd til hvordan man skaber de bedste fysiske rammer for beboere, ansatte og pårørende. Og omvendt undgår at vælge løsninger, der af den ene eller anden årsag ikke fungerer i dagligdagen, siger hun.

Baggrunden for udgivelsen er en erkendelse af, at indretningen af plejecentre ændrer sig i takt med beboernes, personalets og de pårørendes behov samt forventninger udvikler sig. Et afgørende succeskriterie for Københavns Kommunes plejeboliger er, at de fysiske rammer støtter tankerne om det gode liv for beboerne og skaber rammerne for gode arbejdsvilkår for medarbejderne. Det betyder blandt andet, at plejeboligen først og fremmest tænkes som den enkelte beboers hjem, og at indretningen hjælper dem med at være så selvhjulpne som overhovedet muligt. Derudover skal plejecentrene indrettes med fokus på medarbejdernes dagligdag, ligesom indretningen skal understøtte en rationel drift.

- Mange af de ældre kommer fra et hjem, hvor de har boet i flere årtier, og for dem kan det være rigtig svært at skulle vænne sig til nye rammer og vaner, når de flytter på plejehjem. Det skal vi være bevidste om, så vi kan hjælpe de ældre til at få et godt liv på plejehjemmet, hvor de føler sig hjemme. Og her spiller plejehjemmets indretning en afgørende rolle, siger Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Med udgangspunkt i mange års erfaring og viden sammenfatter ”Indretning af Plejecentre” en række hensyn og anvisninger til, hvordan man indretter velfungerende plejecentre. Målet er at hjælpe de indretningsansvarlige på kommunens plejecentre med at træffe de rigtige beslutninger, så man undgår fejlkøb og uholdbare løsninger, der koster mange penge at ændre, drifte og vedligeholde.

Københavns Kommune distribuerer ”Indretning af Plejecentre” til deres plejecentre.

Manualen "Indretning af Plejecentre" er delt i fire overordnede dele: ”Planlægning af inventarproces”, ”Indretningsprincipper for bygning”, ”Indretningsprincipper for rum” og ”Indretningsprincipper for inventar”. I de enkelte afsnit er der både begrebsafklaringer og huskelister, der sikrer at indretningsbeslutninger træffes på et kvalificeret grundlag. Der angives både æstetiske, funktionelle og bæredygtigheds-fremmende løsninger.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141