23948sdkhjf

Esbjerg kortlægger brugen af antipsykotisk medicin

Målet er i fællesskab at sikre en hensigtsmæssig brug af antipsykotisk medicin til ældre med demens og gerne at nedbringe forbruget.

I 2016 gennemgik Esbjerg Kommune i samarbejde med Psykiatriens Medicinrådgivning i Region Syddanmark brugen af antipsykotisk medicin til ældre med demens på Områdecenter Strandby. Nu er resultaterne af en tilsvarende medicingennemgang på Esehuset klar.

Hvor der på Strandby var 16 % borgere med demens, som var i behandling med antipsykotisk medicin, er tallet på Esehuset 48 %. Det højere tal på Esehuset hænger sammen med de særlige behov hos beboerne på dette sted, men det udelukker ikke, at kommunen fortsat har fokus på at nedbringe forbruget, lyder det fra Esbjerg Kommune.

- Medicineringen de to steder afspejler, at beboerne på Esehuset og Strandby er forskellige patientgrupper. Esehuset er et plejecenter til borgere med demens og Esbjerg Kommunes gerontopsykiatriske plejecenter indrettet specielt til ældre med svær demens og psykisk sygdom. Der er på Esehuset tale om meget syge mennesker. Nogle har foruden en demenssygdom en psykiatrisk diagnose. Derfor er der også her flere borgere med demens, som er i behandling med antipsykotisk medicin. Men noget af det, vi i samarbejde med de praktiserende læger kan se på, er, om vi kan forkorte den tid, hvor den enkelte er i antipsykotisk behandling, siger overlæge ved Geronto-Neuropsykiatrisk Ambulatorium Esbjerg-Ribe, Krzysztof Mateusz Siwiec, fra Psykiatrien i Region Syddanmark.

- Esbjerg vil være en demensvenlig kommune, som skaber bedst mulig livskvalitet for borgere med demens og deres pårørende. Vi skal selvfølgelig hele tiden have fokus på, hvordan vi kan nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til ældre med demens, så vi overholder de nationale anbefalinger på området, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Henning Ravn.

Blandt de initiativer, som skal medvirke til at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til ældre med demens, er nu en gennemgang af medicinen hos udvalgte borgere i eget hjem. Samtidig har kommunen holdt en workshop med praktiserende læger, sygeplejersker og ledere fra kommunens demensområde. Her gennemgik man sammen resultaterne af medicingennemgangen på Strandby og Esehuset, og en specialist fra Psykiatriens Medicinrådgivning oplyste om psykofarmakologisk behandling af ældre bl.a. på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsens Nationale Kliniske Retningslinjer for Udredning og Behandling af Demens fra 2013.

- Det var et rigtigt godt møde, og jeg ser frem til i et styrket samarbejde med Psykiatrien i Region Syddanmark, de praktiserende læger og vores nye Videnscenter for demens sammen at arbejde videre på at sikre en hensigtsmæssig brug af - og gerne nedbringe brugen af - antipsykotisk medicin til ældre med demens, siger direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.562