23948sdkhjf

Nye køkkener løser ikke problemet underernæring

Køkken-pulje er noget pjat, mener Odense-rådmand. - Det havde været bedre med penge til forskellige tiltag, siger Dansk Selskab For Klinisk Ernæring

Når beboere på landets plejehjem sætter sig til middagsbordet, skal maden helst være lavet lokalt. Det mener Regeringen og partierne bag Finansloven, der derfor i 2017 afsatte 425 mio. kr. til etablering og renovering af køkkener på plejehjem.

Men det er langt fra alle, der klapper begejstret i hænderne.

Jens Kondrup, pensioneret overlæge og repræsentant for Dansk Selskab for Klinisk Ernæring (DSKE) i Forum for Underernæring, siger til Magasinet Pleje, at der faktisk ikke er ret megen viden om betydningen af lokalt tilberedt mad versus centralt/udbragt mad.

- Det er meget typisk for udviklingen i velfærdsamfundet i disse år, at man laver en masse besparende "kvalitetsløft" uden at måle kvaliteten. Da man nedlagde alle de små køkkener, var der ingen, der undersøgte noget som helst. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring mener, at det er helt afgørende, at kostindtag og/eller vægt bliver registreret på plejehjem, hjemmepleje mv, specielt for de underernærede - og særligt hvis man bruger ½ mia. på dette, siger Jens Kondrup, der er tidligere formand for DSKE.

Han opfordrer til, at indsatsen vurderes på nogle fastsatte succeskriterier.

- Der vil være mange forskellige lokale bygnings-tiltag, og for at se, om noget virker bedre end andet, opfordrer vi stærkt til, at indtag, vægt, m.m. måles blandt de underernærede. Og - suk - det havde været meget bedre at bruge ½ mia. kr. på mange forskellige tiltag, der måtte hjælpe på kostindtaget, i stedet for at kaste hele beløbet efter et afgrænset problem, uden at vi ved, at netop dét er et problem, siger han.

Odense vil - måske - ikke

I Odense Kommune vurderer rådmand Brian Skov Nielsen umiddelbart, at køkken-puljen er ’noget pjat’.

- Puljen blev jo vedtaget efter de kommunale budgetter var lagt. Anlægsmidlerne er brugt. Og så kan vi i Odense ikke bare finde 25 procent, som er den egenbetaling, kommunerne selv skal lægge. Det er lidt en hadegave, siger rådmand Brian Skov Nielsen (Ø), Ældre- og Handicapforvaltningen.

Brian Skov Nielsen vil ikke afvise, at enkelte køkkener på plejehjem i Odense kan have gavn af en renovering. Men han mener ikke, at det løser problemer med underernæring hos ældre.

- Pengene ville være givet langt bedre ud ved at sætte midler af til flere diætister, flere køkkenassistenter og ernæringspraktikere på plejehjemmene ...

Vil det sige, at I i Odense afviser at søge puljen?

- Jeg har som udgangspunkt den holdning, at der ikke skal eksistere en pulje med penge på finansloven, som Odense Kommune ikke søger. Og vi er igang med et stort ernæringsprojekt i Odense i forvejen, så måske kan vi finde et projekt, hvor det passer. Men det kan irritere mig, at der er så stor fokus på plejehjem, istedet for at man kigger med et større perspektiv og dermed også på borgere i eget hjem, der modtager hjemmepleje. Man skævvrider debatten, siger Brian Skov Nielsen.

Læs også: Penge er gode, men bygninger er ikke nok

Ingen kommuner har søgt puljen - endnu

Ældreminister Thyra Frank er selvsagt ikke enig i kritikken.
- Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere, siger ministeren.

Ingen kommuner har søgt puljen endnu, oplyser Ældreministeriet. Ifølge ministeriet er det også forventeligt, idet puljen netop er frigivet og fordi, der for kommunerne ligger en del arbejde bag en ansøgning.

Der stilles krav om mindst 25 pct. medfinansiering af det enkelte projekt, når der er tale om renovering, etablering eller genetablering af køkkener på servicearealer.

Der er ansøgningsfrist den 28. marts 2017 kl. 12.00. Puljemidlerne skal anvendes inden udgangen af 2017.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078