23948sdkhjf

Succes med sunde tænder i Smilets By

Aarhus Kommune har kørt forsøg blandt udvalgte hjemmehjælpsmodtagere, hvor tandplejere og klinikassistenter i samarbejde med SOSU-personalet har besøgt borgerne i deres eget hjem for at forebygge dårlig tandsundhed. Det har virket.

Sundhed og Omsorg og Voksentandplejen i Aarhus Kommune har for nylig kørt et forsøg blandt udvalgte hjemmehjælpsmodtagere, hvor tandplejere og klinikassistenter i samarbejde med SOSU-personalet har besøgt borgerne i deres eget hjem for at forebygge dårlig tandsundhed.

Det har vist sig at virke.

Evalueringen viser, at cirka halvdelen af de berørte borgere har fået bedre tandsundhed som følge af forsøget. På Tandlægeskolen i Aarhus følger professor Bente Nyvad projektet med interesse. 

- Disse resultater viser med al ønskelig tydelighed, hvor vigtigt det er, at vi styrker indsatsen for at forbedre ældres tandsundhed. Vi ved, at dårlige tænder kan føre til isolation og ensomhed samtidig med, at det kan være grund til alvorlige følgesygdomme som for eksempel lungebetændelse. Tab af tænder påvirker også tyggefunktion og fordøjelse og dermed ernæringen, siger professor Bente Nyvad.

Også på plejehjem kan indsatsen styrkes. Det mener rådmand, Jette Skive (DF).

I Aarhus Kommune er 3 procent af de over 65-årige tilknyttet Omsorgstandplejen, mens Sundhedsstyrelsens anbefalinger ligger på mellem 4,9 og 5,9 procent. Rådmanden ser gerne, at niveauet nærmer sig det anbefalede. 

- Vores samarbejde med voksentandplejen viser, at vi forholdsvis enkelt kan hjælpe mange flere ældre til sundere tænder og dermed bedre livskvalitet, men der er brug for penge til området. Derfor vil jeg bære et forslag om styrkelse af Omsorgstandplejen frem til budgetforhandlingerne senere på året, siger rådmand Jette Skive, der regner med opbakning fra forligspartierne:

- Jeg er helt enig med Venstre, der har stillet forslag på onsdagens byrådsmøde om at give et løft til tandplejen for ældre og socialt udsatte.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079