23948sdkhjf

Demens: Rød tråd skaber ro

Demensteamet i Lyngby-Taarbæk Kommune bruger Rådgivningsmodellen fra det øjeblik en person får stillet en demensdiagnose og gennem hele sygdomsforløbet

I år har Rådgivningsmodellen 10 års jubilæum.

Den er udviklet som led i forskningsprojektet DAISY under ledelse af Nationalt Videnscenter for Demens, og flere kommuner anvender i dag modellen eller dele af modellen i forbindelse med støtte og rådgivning til mennesker med demens og deres pårørende.

I Lyngby-Taarbæk Kommune har demensteamet arbejdet målrettet med Rådgivningsmodellen siden 2007. De bruger den lige fra en person får stillet en demensdiagnose og gennem hele sygdomsforløbet.

- Vi har en rød tråd for hele forløbet med den model. Det er faktisk hele vores struktur lige fra vi møder personen første gang, fortæller demenskoordinator Gitte Carlsen.

Rådgivningsmodellen giver en fælles tilgang. Og i modellen ligger der for eksempel en række skemaer og skabeloner som demensteamet bruger til blandt andet den første samtale, netværkssamtaler og opfølgende samtaler. Teamet er sammensat af forskellige faggrupper, ergoterapeuter, sygeplejersker og sosu-assistenter, og modellen betyder også, at man har samme udgangspunkt, forklarer demenskoordinator Mette Stræde Andersen.

En positiv tilgang
Rådgivningsmodellen har fokus på, at man tager udgangspunkt i de aktiviteter der er mest betydningsfulde for personen med demens og de pårørende, samt deres ønsker og værdier, og derfor ligger der også et værdiskema i modellen, som demensteamet bruger.

- Hvad er det, de kan lide at lave i hverdagen? Kan de godt lide at passe huset, eller vil de hellere gå en tur, eller hvad er det, som virkelig giver dem noget? Hvad er det for nogle aktiviteter, vi skal prøve at hjælpe dem med at fastholde? Det går det skema meget ud på, forklarer Gitte Carlsen.

- Hvis man tager udgangspunkt i det, de gerne vil, så får man større succes, og de bliver også bekræftet i, at der er noget, de kan. Dét, at fokusere på det de kan, synes jeg, styrker dem rigtig meget, siger hun.

Det handler meget om en positiv tilgang, tilføjer Mette Stræde Andersen.

- Der kommer fokus på, hvad er det, de har lyst til og så lad os prøve at få det til at fungere, fortæller hun.

Handleplan
Der ligger også en handleplan i modellen.

- Der er nogle ting, der lykkes hen ad vejen, fordi vi kan dokumentere det meget bedre. Man kan bruge det til udvikling af tilbuddene og til at få det målrettet, forklarer hun.

Rådgivningsmodellen indeholder også korte kursusforløb for både mennesker med demens og deres pårørende. I Lyngby-Taarbæk kører kurserne i foråret og efteråret. Deltagerne bliver visiteret til kurset.

Demensteamet oplever stor interesse fra andre kommuner for teamets arbejde med Rådgivningsmodellen, og de har været ude og fortælle om, hvordan de arbejder med modellen i flere kommuner og derudover også holdt oplæg og workshop på demenskoordinatorernes årskursus.

Rådgivningsmodellen er en måde at tilrettelægge indsatsen over for mennesker, der netop har fået en demensdiagnose og deres pårørende.

Formålet er at styrke demensramte og deres nærmeste pårørende til at få et godt liv med udgangspunkt i deres egne ønsker og værdier.

Modellen indeholder et rådgivningsforløb individuelt eller sammen med den demensramtes netværk og et kursusforløb til både den demensramte og de pårørende.

I modellen ligger der en række forskellige skemaer og skabeloner. For eksempel samtaleskemaer, værdiskema, handleplan og aftaleskemaer.

Du kan læse mere om Rådgivningsmodellen og hente materiale om modellen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk/da/aeldre/demens/raadgivningsmodellen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078