23948sdkhjf

En ven på armen, når tiden virker allermest uoverskuelig

To unge kvinder med baggrund fra ITU har udviklet app til smartur, som støtter børn med ADHD og autisme til et mere selvstændigt liv.

Den nye app, Tiimo, er udviklet for at skabe struktur i hverdagen for børn med ADHD, autisme og hjerneskade.

App’en er udviklet med støtte på knap to millioner kroner fra Markedsmodningsfonden og bruges som app til smarture.

De to udviklere, Melissa Azari og Helene Lassen Nørlem, udstiller deres idé på CareWare 2017. De er begge kandidater i Digital Design og Kommunikation fra IT- Universitetet. Og det var her, de sammen besluttede sig for at gøre en idé til virkelighed.

Oplev Tiimo på CareWare 2017 4.-5. april.

Tiimo kan afhjælpe nogle af hverdagskonflikterne ved at være en slags ’ven på armen’, der guider barnet igennem dagen og tæller ned til næste aktivitet på programmet. Appen installeres på et smartur og bliver dermed ikke glemt i tasken eller klasseværelset.

- Ingen børn synes, at det er sjovt at få besked på at gå ud og børste tænder midt i et computerspil, men for børn med ADHD kan den slags bratte skift i hverdagen virke overvældende og skabe uro, både derhjemme og i skolen, forklarer Melissa Azari. De to udviklere har netop søsat en beta-version af appen i Google Play.

App’en er testet med Søgaardskolen i Gentofte, A-huset i Hørsholm, samt Syvstjerneskolen i Værløse. Og snart opstartes et pilotprojekt med Københavns kommune og skolen Isbryderen.

Tilbagemeldingerne er positive. Børnene bliver gladere og mere rolige, fortæller udviklerne.

Ingen løftede pegefingre
Den visuelle nedtælling på uret hjælper børnene med at forstå, hvor lang tid, der er tilbage af en aktivitet, og hvornår det skal noget andet. Ifølge udviklerne er målet at gøre barnet mere selvstændigt, for det betyder, at de ikke hele tiden møder en løftet pegefinger eller skal spørge en voksen.

- Et smartwatch er en diskret løsning, der ikke stigmatiserer brugeren. App’en bygger bro på tværs af to afgørende vanskeligheder for denne gruppe af børn, nemlig et behov for støtte i en social kontekst og overblik over et dagligt program, siger Melissa Azari.

Det er på sigt hensigten at Tiimo også kan udvikles til at blive brugt af mennesker med andre kognitive udfordringer, for eksempel demens.

Næste udfordring bliver at gøre platformen mere intelligent, for eksempel ved at bruge urets GPS til at huske brugeren på at tage nøglerne med sig på vej ud af døren.

På tiimo.dk udformes en plan over ugen, og der tilføjes handlemuligheder til aktiviteter ud fra det enkelte barns behov. Det løser således en række problemer for denne gruppe børn; skaber overblik over dagen; giver støtte, når barnet er i tvivl om en aktivitet; skaber motivation hos barnet gennem et pointsystem; og synliggør barnets succeser ved at holde en logbog over de gode oplevelser.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094