23948sdkhjf

Forskere sætter fokus på tandpleje i Aalborg

Tandpleje skal forbedre ældres generelle sundhed i Aalborg Kommune. Nyt forskningsprojekt starter i marts og inkluderer bl.a. sideoplæring på plejehjem.

Tandsundhed er et hot emne i den danske plejesektor netop nu. Også i Aalborg, hvor et forskningsprojekt stiller skarpt på ældres generelle sundhed ved bedre tandsundhed.

Projektet starter her i marts, når Omsorgstandplejen rykker ud på først et og siden otte af Aalborg Kommunes plejehjem for at undervise både beboere og plejepersonale i bedre mundhygiejne.

Undervisningen foregår som sidemandsoplæring af beboere og personale og tager udgangspunkt i den enkelte ældres tandsundhed. Effekten af undervisningen skal måles efter seks og igen efter tolv måneder, fortæller man fra Aalborg kommune.

Tandsygdomme og mangelfuld mundpleje øger risikoen for, at ældre udvikler alvorlige sygdomme så som bakteriel lungebetændelse, hjertekarsygdom, sukkersyge og svamp i munden. De kan også påvirke den ældres ernæringstilstand på grund af smerter.

Forskningsprojektet gennemføres i samarbejde med Aalborg Universitet, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. Det er finansieret af Center for Anvendt Kommunal Sundhedsforskning i Aalborg Kommune og Aalborg Universitet.
 
- I Tandplejen glæder vi os til at undersøge, hvordan vi sammen med den enkelte borger og plejepersonalet kan øge de ældres sundhed og livskvalitet. Samtidigt glæder vi os over, at Aalborg Kommune følger op på Sundhedsstyrelsens nye rapport om moderniseringen af omsorgstandplejen. Heri lægges bl.a. op til, at der fremadrettet skal være mere fokus på den forebyggende indsats, siger leder af Specialcenter for Voksentandpleje Maiken Bagger.

Tine Curtis, forskningschef for Center for Anvendt Kommunal Sundhedsforskning i Aalborg Kommune siger:

- Aalborg Kommune mener, at vi som stor kommune er forpligtede til at bidrage til, at der skabes ny viden om, hvordan kommunerne bedst kan løse opgaverne. Det er derfor, politikerne har bevilget midler til samarbejdet med forskerne, hvor vi har mulighed for at medfinansiere forskningsprojekter, som er relevante og anvendelige for vores opgaveløsning. Projektet om tandsundhed kan netop skabe den form for viden, der kan gøre os bedre som kommune til at forbedre borgernes sundhed og undgå, at de bliver syge. Og derfor har det været oplagt for os at være med til at finansiere forskningen.

Du kan i Magasinet Pleje, der udkommer på fredag, i en artikelserie læse mere om Omsorgstandplejen i flere af landets kommuner - og om det faktum, at ikke ret mange kommuner lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om visitation.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.406