23948sdkhjf

FOA: Flyt fokus fra pris til kvalitet

Arbejdsgivere og fagforeninger mødes i dag med Regeringen for at drøfte, hvordan de mange konkurser i den private ældrepleje kan forebygges

Regeringen har i dag inviteret arbejdsgivere og fagforeninger til møde om, hvordan de mange konkurser i den private ældrepleje kan forebygges. FOA hilser initiativet velkommen.

Siden 2006 har den private ældrepleje oplevet 43 konkurser - de 38 af dem siden 2013. FOA skønner, at konkurserne har ramt mindst 11.649 ældre, og at 1844 ansatte har mistet deres arbejde.

- Langt hovedparten af konkurserne er indtruffet efter, at det i 2013 blev muligt at konkurrere på prisen for privat hjemmehjælp. Det er et klart signal om, at priskonkurrence kvæler de små og mellemstore firmaer, lyder det fra forbundsformand Dennis Kristensen.

- Jeg frygter, at vi står på randen af en prismæssig dødsspiral, hvor udbud efter udbud vil presse priserne helt i bund. Den udvikling kender vi desværre alt for godt fra privat udført rengøring for det offentlige, hvor det efterhånden er almindeligt anerkendt, at der ikke kan tjenes penge uden at snyde enten brugerne eller de ansatte. Derfor bør regeringen sætte effektivt ind for at fokus flyttes fra pris til kvalitet, mener Dennis Kristensen.

FOA peger derudover på behovet for, at kommunerne bliver langt dygtigere til at stille krav til private plejefirmaer og føre effektivt tilsyn. Det handler blandt andet om krav til økonomisk soliditet, ledelsesmæssige kompetencer, bankgarantier og faglig indsigt.

- Kommunerne skal forpligtes til at stille krav til de private firmaer, så de bruger uddannet personale, og personalet får ordnede løn- og ansættelsesforhold. Der tegner sig desværre efterhånden et billede af branchen, hvor en del konkurrerer ved hjælp af ikke-uddannet arbejdskraft til lave lønninger. Det er absurd at diskutere kvalitetsudvikling i den samlede ældrepleje, hvis den private del udvikler sig til et ufaglært lavtlønsområde, siger Dennis Kristensen.

- Samtidig må vi have ændret lovgivningen, så ansatte i konkursramte plejefirmaer ikke bliver pariaer, som kommunerne ikke tør ansætte af frygt for at komme til at hænge på en ekstraregning, siger Dennis Kristensen.

Arbejdet med at forebygge konkurser i ældreplejen blev annonceret af ældreminister Thyra Frank, minister for offentlig innovation Sophie Løhde og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i slutningen af februar.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14