23948sdkhjf

Ved du hvornår du skal trække handskerne på?

I de nye infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler kan man bl.a. se eksempler på forkerte og rigtige arbejdsgange

Der er netop kommet nye nationale infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler.

De henvender sig til personale på både hospitaler, plejehjem og i hjemmeplejen og har blandt andet fokus på, hvornår man skal udføre håndhygiejne, og hvornår man skal bruge handsker og plastforklæder, og hvordan man håndterer rene og urene tekstiler som eksempelvis sengelinned og håndklæder.

- Vi har prøvet at gøre det meget konkret, fortæller hygiejnesygeplejerske Hanne Hvingelby fra Infektionshygiejnisk Enhed, Hospitalsenheden Vest, der har siddet med i arbejdsgruppen som repræsentant for Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker.

I de nye retningslinjer er der en oversigt over de seks vigtigste generelle forholdsregler. For eksempel er der en beskrivelse af, hvordan man udfører korrekt håndhygiejne.

- Når vi taler om generelle forholdsregler, så tror jeg, at alle i første omgang tænker håndhygiejne, og det er jo også rigtigt. Det vi kan se som hygiejnesygeplejersker, det er, at håndhygiejne bliver udført, men ikke altid på rette tid og på rette måde, siger Hanne Hvingelby.

Tilrettelæggelse af arbejdsgange er grundlæggende i forhold til infektionshygiejniske forholdsregler, forklarer hun. I de nye retningslinjer er der masser af konkrete eksempler på forkerte og rigtige arbejdsgange.

- Håndhygiejne og arbejdsdragt er jo en del af tilrettelæggelsen af arbejdsgangene, og derudover hører også genbehandling af medicinsk udstyr og håndtering af tekstiler og hvad skal man tænke på, når man indkøber varer og nye møbler eller inventar i forhold til det infektionshygiejniske, fortæller hun.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv.



En grundviden

De nye infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren er udarbejdet og udgivet af Central Enhed for Infektionshygiejne, Statens Serum Institut, i samarbejde med infektionshygiejniske eksperter.

Det er første gang, man har lavet en national retningslinje, som danner grundlag for alle de andre retningslinjer, vi har inden for infektionshygiejne, fortæller Hanne Hvingelby.

- Vi kan lave retningslinjer for, hvordan vi omgås patienter med for eksempel MRSA eller HIV, men det bygger altid på en grundviden om den grundlæggende infektionshygiejne, som vi egentlig forudsætter indgår i alt, vi foretager os. Der er måske en antagelse om, at det kan vi, som hygiejnesygeplejersker så ved vi, at sådan forholder det sig ikke, det er rigtig svært nogle gange at gøre det, vi altid skal gøre, og vi kan se, at der sker fejl undervejs, forklarer hun.

Nationale infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren ligger til fri download på Statens Serum Instituts hjemmeside ssi.dk.

Hygiejnesygeplejersker inviterer til temadag

Når Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejerskers årlige temadag løber af stablen i næste uge, så skal det handle om de nye nationale infektionshygiejniske retningslinjer, og hvordan de omsættes i praksis. Der vil være oplægsholdere fra både hospitaler og kommuner.
- Det handler om, hvordan man får det gjort konkret i forhold til den institution eller organisation, man er en del af, fortæller det faglige selskabs næstformand, Hanne Hvingelby.
Temadagen er for alle med interesse for det infektionshygiejniske felt, og overskriften er Infektionshygiejne så det batter! Udover de nye nationale retningslinjer kommer det blandt også til at handle om uddannelse og læring og om engangsudstyr og genbehandling af flergangsudstyr.
- Det er en rigtig god mulighed for at mødes om noget, som vi i virkeligheden alle sammen er meget optaget af og måske ikke altid tillægger nok betydning, siger hun om arrangementet.
Netværk
Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejerskers temadag tiltrækker hvert år mellem ca. 200 og 300 deltagere.
- Det er pleje- og sundhedspersonale helt bredt, der kommer, og det plejer at være halvt hospitalspersonale og halvt personale fra primærsektoren. Vi synes jo, det kunne være fantastisk, hvis der også kom flere terapeuter, fordi når vi taler om sådan noget som udstyr og velfærdsteknologi, så er det ofte terapeutfagligt personale, der står med udfordringer om, hvordan man genbehandler det på en effektiv og sikker måde, siger Hanne Hvingelby.
Arrangementet er også en mulighed at mødes med kollegaer og udveksle erfaringer.
- Det vi også gerne vil, det er, at man skaber nogle netværk, så vi kan løse udfordringerne i fællesskab. Vi synes, vi har noget at byde ind med, men det er der mange andre, der også har, og vi har brug for et netværk for at kunne løse de udfordringer, vi hele tiden står overfor, for det er ikke alt, man kan slå op i en retningslinje, forklarer hun.
Temadagen finder sted den 9. maj på Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter.

De nye retningslinjer

De nye infektionshygiejniske retningslinjer henvender sig til hele sundhedssektoren.
Den primære målgruppe er sundhedsfagligt personale på hospitaler, plejehjem og andre institutioner med døgnpleje samt hjemmeplejen, sundhedsplejen, klinikker, de lokale infektionshygiejniske enheder, øvrige infektionshygiejniske eksperter og sundhedspersonale, der arbejder med infektionshygiejniske problemstillinger.
Nationale infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren har hovedfokus på de grundlæggende infektionsforebyggende principper.
Kilde: Nationale infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093