23948sdkhjf

Nyt netværk sætter spot på allergener i storkøkkener

Repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener var med til opstartsmøde i Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA.
Teknologisk Institut har holdt såkaldt opstartsmøde i det nye Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA, med repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener.

På mødet var der bred enighed om, at der er udfordringer med at sikre korrekte og opdaterede oplysninger om allergener i fødevareværdikæden samt mangel på grænseværdier.

Lovgivningen på allergenområdet er begrænset, og derfor lyder det ofte fra både virksomheder og storkøkkener, at det er en udfordring at håndtere og analysere allergenerne korrekt, konstaterer konsulent Inger Olesen fra Teknologisk Institut.

- Det første møde i NOFA bekræftede, at der fortsat er stort behov for mere viden og samarbejde i værdikæden omkring fødevareallergener. Især emner om systemer til styring af oplysninger om allergener, grænseværdier og den fysiske håndtering af allergener optog deltagerne. Vi vil derfor sætte spot på disse emner ved kommende møder, fortæller hun.

Mangelfuld registrering i storkøkkener
Blandt deltagerne var kvalitetskonsulent Line Kjeldsen fra Regionshospital Nordjylland. Der oplever man blandt andet udfordringer med den manglende elektroniske registrering.

- Vi producerer både færdigpakkede produkter med krav om deklarering af allergener på etiketter samt produkter uden krav om etiketter – men stadig med behov for oplysninger om allergener. Vi skal bruge informationerne om allergener fra producenterne. Så længe alle produktblade ikke er registreret elektronisk, kan vi ikke trække oplysningerne automatisk. Det kræver, at vi fysisk tjekker deklarationerne på alle varer, hvilket er ekstremt ressourcekrævende og ikke en stabil løsning, siger Line Kjeldsen.

Den nye mærkningslov for fødevareallergener trådte i kraft i 2014. Mange producenter er derfor i fuld gang med at registrere deres produktblade elektronisk, men det tager tid.

Manglende grænseværdier
En anden af de store udfordringer er de manglende grænseværdier. Det kan resultere i, at producenter og kantiner mærker deres fødevarer med ”kan indeholde spor af…”, hvilket kan være misvisende og få forbrugere til at fravælge produkter. Dette giver en særlig udfordring på et hospital som Regionshospital Nordjylland.

- Som patient eller pårørende på et hospital har man et mere begrænset udvalg, end hvis man står i et stort supermarked. Derudover vil der typisk være mange patienter med et særligt behov. Udvalget kan pludselig blive meget snævert, hvis man må vælge for mange produkter og råvarer fra på grund af spormærkning, siger Line Kjeldsen.

NOFA skal skubbe til udviklingen
Inger Olesen fra Teknologisk Institut peger på, at NOFA ikke i sig selv løse udfordringen med grænseværdier og registrering, men at netværket kan skubbe til udviklingen og sikre flowet af informationer i værdikæden.

- Ved at have både producenter og storkøkkener i netværket kan NOFA understøtte, at problemstillingerne kommer frem i lyset, og at der kommer forbedringer. Dermed får man som producenter og storkøkkener de bedst mulige betingelser for at manøvrere på området under de betingelser, der nu engang er, bemærker hun.

Næste møde i netværker bliver holdt 4. oktober. Her vil der blandt andet være et oplæg om styring af allergener fra GS1 Trade Exact. Netværket er stadigt åbent for nye medlemmer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109