23948sdkhjf

Træningen bliver en leg

Farverige lysende plader er blevet en integreret del af træningen på Faldklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Faldklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har taget en ny teknologisk løsning i brug i træningen.

På Faldklinikken har man specialiseret sig i genoptræning til patienter, der lider at svimmelhed, balanceproblemer og faldtendens.

- Vi vil blandt andet gerne, som en del af balancetræningen, træne deres vestibulære system. Men nogle gange er det svært at få patienterne til at lave specifikke øvelser, fordi det kan være lidt ubehageligt for dem. De bliver svimle af dem og de kan også blive usikre på balancen, fortæller fysioterapeut Durita Viderø Gunnarsson.

Derfor har man været på udkig efter en løsning, hvor patienterne skal fokusere på at løse en opgave, mens de træner. Og sammen med VihTek har Faldklinikken afprøvet træningssystemet Treax Pads, som består af en række forskelligfarvede plader, der reagerer ved berøring med hænder eller fødder.

- Patienterne kalder dem diskoplader, fordi de lyser op sådan lidt disko-agtigt, siger hun.

Pladerne kan blandt andet anvendes til at træne balance, koordination og koncentration, og de kan bruges både på et gulv eller på en vægplade.

- Jeg synes, de her plader kan motivere patienterne til at lave øvelserne på en legende måde. De glemmer nogle gange det der med: "Nu bliver jeg usikker, og hvad nu hvis jeg falder, og tænker måske mere på, hov nu lyser de her plader, så må jeg hellere slukke dem, og så finder de en måde at gøre det på. De flytter fokus fra angsten til opgaven, forklarer Durita Viderø Gunnarsson.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv.



I dag er Treax Pads blevet en integreret del af træningen på Faldklinikken.

- Vi bruger dem faktisk stort set hver dag, når vi har hold og træning, og vi synes, det giver god mening for patienterne, fortæller Durita Viderø Gunnarsson.

Faldklinikken samarbejder med VihTek om et effektstudie med start i slutningen af 2017.

Bred målgruppe

VihTek har som led i afprøvningsprojektet lavet en implementeringsguide, som skal gøre det nemmere at prøve teknologien af.

- Noget af det, som jeg oplever, kan være en barriere for at komme i gang med noget nyt er, at det kan være svært at vide, hvor man præcis skal starte. Vi håber meget på, at implementeringsguiden kan være en hjælp. Treax Pads er kun testet på én patientgruppe, men det er vores overbevisning, at det kan bruges til en bred målgruppe, siger udviklingskonsulent og projektleder Tina Myung Povlsen fra VihTek.

Treax Pads er udviklet af virksomheden INNOVAID A/S. Det bruges typisk af fysioterapeuter i kommunerne indenfor genoptræning og vedligeholdelsestræning af både børn og voksne, men nu også i stigende grad på plejecentre til både til træning og aktiviteter, fortæller direktør Martin Hjort.

- Vi er rigtig glade for, at Faldklinikken har valgt at bruge Treax Pads’ene som en del af deres træningstilbud. Deres positive erfaringer fra projektet er med til at understrege værdien af anvendelse af velfærdsteknologi indenfor træning og rehabilitering. Vi håber, at projektet vil inspirere andre til at tage teknologien til sig, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078