23948sdkhjf

Indeklima justeres af avanceret styringsanlæg

Hospitalets omfattende indeklimastyring leveres af dominus. Virksomheden har indgået en rammeaftale for hele hospitalet og afvikler således styringen af alle varme-, køle- og ventilationsanlæg. De leverer derudover lysstyring og sikringsentreprisen herunder brandsikringsanlæg, varslingsanlæg og adgangskontrol med låsesystemer på døre.

Med de integrerede CTS- og BMS-systemer til styring af hospitalet, får driftsafdelingen overblik over bygningen fra deres computere, hvor de kan overvåge og tilgå alle bygningens etager og bygningsafsnit for at se status på indeklima og sikring.

- Vi udgør måske én procent af den samlede byggesum, men det er vores system, der styrer hele huset, når det er færdigt. Så den ene procent gør alligevel en hel del i sidste ende, forklarer Allan Vinther, salgschef hos dominus.

Lysinstallationerne kan betjenes på rumniveau, med kontakter og sensorer. dominus laver dagslysstyring i rum med dagslysindfald, således at lysintensiteten justeres alt efter omgivelserne. Ventilationen er balanceret efter indeklimaet, så er der mange mennesker i et rum og mængden af CO2 stiger, åbnes der yderligere for ventilationen. På den måde styres det efter behovet i lokalet. Ligeledes er der mange varmeinstallationer, der regulerer varmen på luften i ventilationen og en række radiatorer og gulvvarme, der tilpasses i løbet af døgnet.

- Vi er en slags bindeled mellem de tekniske fag på byggepladsen. Elinstallatøren kommer med lysarmaturer, som vi skal få til at lyse og justere efter lysindfaldet i bygningen. VVS-entreprenøren leverer varmeanlæg og køleanlæg, men det er os, der skal forbinde dem og få dem til at åbne, lukke og regulere på de rigtige tidspunkter. Og ventilationsinstallatøren leverer alle ventilationsspjældene, der sidder over loftet, men vi skal sørge for at de åbner og lukker korrekt efter CO2-forholdene og luftkvaliteten, fortæller Allan Vinther.

Det hele kan betjenes fra BMS-anlæggets overordnet brugerflade, der er et vigtigt arbejdsredskab for sygehusets driftsafdeling i hverdagen. Status og alarmer fra alle anlæg, på det mere en 120.000 kvadratmeter store sygehus, fremgår på brugerfladen så driftsafdelingen kan se, hvor der er behov for deres indsats. 

Det er altafgørende at der er stabil styring af indeklima på hospitalet. På operationsstuer må lyset eksempelvis ikke forsvinde under vitale øjeblikke under operationer og deslige, og temperaturerne skal helst ikke overstige et bestemt niveau.

- Det er utrolig vigtigt, at der er en helt rigtig lysstyring såvel som indeklimastyring. Der er mange typer afdelinger, fra sengestuer til operationsstuer og analyseafdelinger, alle med forskellige lys- og indeklimakrav. Desuden er det også helt essentielt, at vi kan holde hovedet klart hos alle de behandlere, der arbejder på hospitalet, siger Allan Vinther.

Faktaboks - dominus

  • dominus’ hovedkontor ligger få kilometer fra DNV Gødstrup
  • Virksomheden har indgået en rammeaftale med hospitalet og vil være tilknyttet projekter i alle tre etaper af byggeriet
  • Entreprisen omfatter blandt andet BMS til styring af ventilation, varme-og køleanlæg, belysning og solafskærmning, automatiske brandalarmanlæg inklusiv varslingsanlæg, adgangskontrolsystem med styring af elektroniske låse og videoovervågning
  • dominus blev grundlagt af Jens Juul i 1997
  • Modtog i 2005 og 2007 Børsens Gazelle pris
  • Se mere på www.dominus.dk
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094