23948sdkhjf

Nye teknologier skal forhindre fald på sygehuse

VihTek og hospitaler i Region Hovedstaden har sammen testet faldforebyggende teknologier

Gennem det seneste år har hospitaler i Region Hovedstaden sammen med VihTek - Videncenter for hjælpemidler og velfærdsteknologi - testet nye faldforebyggende teknologier.

- Mange steder har man arbejdet målrettet og effektivt på at reducere og forebygge fald. Vi er hele tiden i dialog med klinikken, og har fået henvendelser fra forskellige afdelinger på blandt andet Rigshospitalet, som har efterspurgt, hvordan kan vi forebygge smartere. Vi kunne se, at der er udviklet teknologier, som vi endnu ikke har sat i brug i klinikken, fordi hvordan skulle man vide, de eksisterer, fortæller afdelingsleder i VihTek, Charlotte Kira Kimby.

Projektet

Treax Pads fra INNOVAID er blevet testet på Faldklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
FloorBed fra Accora, forhandlet af Jøhl Human Care, er blevet afprøvet på Rigshospitalet v. Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering/Traumatisk Hjerneskade.
IntelligentCARE fra ANYgroup er blevet testet på Neurologisk Klinik, afsnit N45, Rigshospitalet Glostrup, Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering/Traumatisk Hjerneskade, Rigshospitalet, Neurologisk afdeling N108, Herlev Gentofte Hospital, Neurologisk afdeling N116, Herlev Gentofte Hospital, samt Afsnit for Neurorehabilitering, Nordsjællands Hospital, Frederikssund. Desuden er det planen at sætte alarmen i test på Afsnit for Akut Apopleksi, Nordsjællands Hospital, Hillerød og Neurologisk Klinik, afsnit N35, Rigshospitalet Glostrup.
Kædedyner fra Zibo Athene er brugt på Neurologisk Klinik og Klinik for Fysio- og Ergoterapi, Rigshospitalet Glostrup, samt på Herlev og Gentofte Hospital v. Neurologisk afdeling (ikke en test).



VihTek har derfor undersøgt, hvad der findes af løsninger på markedet, og været i dialog med klinikkerne om, hvad de tror, der ville være anvendeligt for deres patientgruppe. Projektet har haft fokus på en sengesensor, en gulvseng, et træningssystem samt beroligende hjælpemidler.

- Det handler om at være åben for at se, hvordan kan vi løse det her på forskellige måder. Vi tror ikke på, der er én løsning, der rammer alle behov. Det handler om at finde den rette teknologi til det rette problem, og der er ikke nogen one size fits all, men til gengæld må vi så være glade, når vi finder noget, der lige præcis løser det problem, de har, forklarer hun.

Et rigtigt match

Det gælder om at finde det rigtige match mellem menneske og teknologi, forklarer udviklingskonsulent Anne Marie Berg fra VihTek.

Hun har været projektleder på afprøvningen af en sengesensor. Teknologien har været testet på forskellige afdelinger, og resultaterne har været blandede, fordi den egner sig ikke til alle patienter.

Sengesensoren registrerer, når patienten sætter sig op eller stiger ud af sengen, og så sender den en alarm til personalet med det samme. Men på nogle afdelinger er patienterne for hurtige, og personalet kan ikke nå ind på stuen, før patienten er ude af sengen. Det oplevede man blandt andet på en afdeling for traumatisk hjerneskade. Derimod fungerer løsningen rigtig godt til patienter på apopleksiafsnittene.

- Patienterne er ofte ældre og de er ikke hurtigt ude af sengen, så dér fungerer løsningen. Den første patient vi prøvede det på, det var en ældre mand, som var indlagt efter en apopleksi. Efterfølgende sagde de sosu-assistenter, der passede på ham, at de havde sparet en fast vagt i tre uger. Så det var meget tydeligt, at dét var det rigtige match, siger Anne Marie Berg.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv



Projektet er nu afsluttet, og der er lavet en evalueringsrapport samt en implementeringsguide til hver enkelt teknologi, som alle interesserede kan rekvirere hos VihTek.

- Og vi vil som videnscenter også altid kunne fungere som konsulenter og er altid villige til at hjælpe en klinik i gang med noget af det, vi har testet, fortæller Charlotte Kira Kimby.

Sengesensor skaber større tryghed på Rigshospitalet - Glostrup

På Rigshospitalet – Glostrup har afsnit N45 på Neurologisk Klinik testet en sengesensor i samarbejde med VihTek - Videncenter for hjælpemidler og velfærdsteknologi.
Det neurologiske sengeafsnit er specielt indrettet til behandling af patienter indlagt efter en apopleksi, som har brug for en længerevarende rehabilitering. En del af patienterne er sengeflygtige og faldtruede, og derfor har man ofte faste vagter til patienterne.
Sengesensoren kan ’kigge’ både ind over sengen og ned i sengen, og på den måde registrere om patienten sætter sig op eller forlader sengen og i så fald sende alarm til personalet med det samme.
Afprøvningen, der har kørt i godt et halvt års tid, er netop afsluttet. Og erfaringerne de er gode.
- Jeg har oplevet en større tryghed i, at man godt kan lade patienten være og så vide, at hvis de begynder på noget, så ringer alarmen, og så er det nu, man skal stå der. I stedet for at man kan stå inde på en anden stue, og tænke bliver de nu liggende i sengen, og hele tiden skal derind for at tjekke, fortæller social- og sundhedsassistent Christina Herløv Arslan, og tilføjer, at det også er en sikkerhed for patienten og de pårørende at vide, at man gør alt hvad man kan for at undgå, at patienten skal falde.
Sparer fast vagt
Sengeafsnittet har også oplevet, at man i flere tilfælde har kunnet spare en fast vagt til patienterne ved i stedet at bruge sengesensoren.
- Det er primært om natten, hvor patienten ligger i sin seng, at vi ved hjælp af sengesensoren har kunnet nøjes med, at de faste nattevagter går ned og tager alarmen, når den ringer, fortæller social- og sundhedsassistent Hanne Chrillesen, der sammen med Christina Herløv Arslan været med til at oplære kollegaerne i at bruge af sengesensoren. Selve teknologien er nem at bruge, men det kræver, at man er opmærksom på, hvornår det er relevant at bruge den, hvem den kan hjælpe, og hvilke patienter der er egnede, forklarer de.
Sengesensoren har været afprøvet på to stuer. Og på afdelingen har man nu besluttet, at man gerne vil beholde teknologien og have sat en router op på gangen, så den kan dække flere stuer.
Det er virksomheden ANYgroup, der står bag sengesensoren IntelligentCARE. Løsningen anvendes i dag på institutioner, som en del af virksomhedens kaldesystem, der udover sengesensoren bl.a. består af manuelt nødkald, låsesystemer og dørsensorer.
- Det har været enormt udbytterigt for os, at få testet vores hospitalsløsning på afdelingen på Rigshospitalet - Glostrup. Det har givet os mulighed for at afprøve vores løsning i praksis og givet os de bedste forudsætninger for at kunne tilpasse løsningen til arbejdsgange og personale, som jo netop er dem, der skal drage fordel af løsningen i deres hverdag, siger direktør i ANYgroup, Henrik Klode.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095