23948sdkhjf

Evidens fra Riget: Døgnrytmelys forebygger depression

Forskning fra Rigshospitalet, at lysløsningen halverer depression.

Ny forskning fra Rigshospitalet viser, at døgnrytmelys lysløsningen halverer depression. Forskningen er pågået siden 2013, hvor Rigshospitalet Glostrup har undersøgt effekten af døgnrytmelys i et klinisk studie med 90 patienter og kontrolgruppe.  Flere faktorer er undersøgt, og nu er de første resultater klar.  - Studiet viser, at døgnrytmelyset modvirker eller effektivt behandler depression, forklarer læge Anders West. Han anbefaler også at døgnrytmelys fremover overvejes som en del af behandlingsmiljøet ved rehabilitering, som er den afdeling, hvor forskningen har fundet sted.

Inden længe vil Anders West og hans forskerteam præsentere resultater af døgnrytmelyset på søvn, træthed og døgnrytmemarkører i internationale tidsskrifter. Det rette lysdesign For at opnå de dokumenterede resultater har Rigshospitalet arbejdet tæt sammen med lyseksperter fra Chromaviso om at udvikle den rette lysprotokol, dvs. hvordan lyset udvikler sig i løbet af døgnet for at genskabe det naturlige lys udenfor.  - Vi har i samarbejde med Chromaviso udviklet en lysprotokol, der er tilpasset patienterne. Lysprotokollen angiver det nøjagtige samspil mellem farvetemperatur, styrke, timing og varighed af lyset i løbet af døgnet, forklarer Anders West.

Ifølge Chromaviso er det desuden afgørende, at lysprotokollen er tilpasset det enkelte projekt og patient eller borger:

- Vores lysprotokol bliver tilpasset diagnose, fx demens, adfærd og afdelingens rytme. På den måde understøtter døgnrytmelyset behandlingen af den enkelte – og bliver et ikke-farmakologisk redskab – uden bivirkninger vel af mærke, forklarer adm. direktør i Chromaviso, Anders Kryger.  Chromaviso har arbejdet med sundhedsfremmende lysløsninger siden 2006 og har i dag mere end 1.000 projekter i Skandinavien.

Boom i plejen  Lysløsningen blev oprindeligt udviklet af Chromaviso til intensivafdelinger. Derefter kom psykiatrien til med Aabenraa Psykiatri som Skandinaviens største døgnrytmeinstallation, og inden for det sidste halvandet år har også plejen set lyset i døgnrytmelys. Mere end 25 kommuner har i dag løsningen. Senest har Lille Strandhøj i Espergærde og Rosenvang i Aarhus valgt at få løsningen.

- På de plejehjem som har valgt vores døgnrytmelys kan de nikke genkendende til den nye dokumentation i forhold til depression. Derudover har vi praksis evidens, der viser færre nattekald, bedre søvn, mindre medicin. Personalet anvender lyset i opkørte situationer til at berolige borgeren med stor effekt, ligesom at det blåtfri natlys gør en forskel, forklarer Anders Kryger.  Natlyset er et varmt lys, som ikke forstyrrer kroppens døgnrytme, er udviklet til at skabe et godt lys til personalet på nattevagt og for borgere som har behov for lys til orientering og tryghed om natten.

 

 

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094