23948sdkhjf

Træning af kæben kan have stor effekt hos børn med handicap

Hos Birdhouse sælger man hjælpemidler, bl.a. til sansestimuli. Men hvis ikke sundhedspersonalet træner med hjælpemidlerne kontinuerligt, har de ringe gavn, siger indehaver Helle Grøndahl

Det er ikke sjældent, at hjælpemiddelvirksomheden Birdhouse får henvendelser fra kommuner, der ikke blot vil vide mere om nye produkter på markedet - men også gerne vil instrueres i, hvordan man bruger produkter, de allerede har investeret i.

Således var ledelse, pædagoger og fysioterapeuter fra ’Heimdal bo- og aflastningstilbud’ i Slagelse forleden på kursus.

Bostedet har bl.a. købt en række hjælpemidler til mundstimuli. Men en medarbejder, der har stået for indkøb af hjælpemidlerne, er gået på barselsorlov. Og med orloven forsvandt også viden om brugen af hjælpemidlerne.

Helle Grøndahl, ergoterapeut og indehaver af Birdhouse, starter med at byde velkommen og fortæller lidt om sammenhængen mellem det sensoriske og motoriske. Dernæst beder hun kursusdeltagerne tage et glas med vand.

- Prøv at mærk glasset med jeres underlæbe. Og prøv derefter at drikke uden at mærke med underlæben. Det er stort set umuligt, ikke? Hvis ikke man kan mærke, kan man ikke drikke, siger Helle Grøndahl.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 26. maj 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv



Man kan bare krydse fingre

Dernæst stiller Helle Grøndahl en skål med popcorn på bordet. Medarbejderne bliver bedt om at tage et popcorn i munden og bide mærke i, hvordan de spiser det.

- Det er tungen, der fører popcornet ind i munden - og så lukker I læberne om popcorn og tunge. Men hvad sker der, hvis ikke I kan bruge jeres kæbe til hele denne proces?

Deltagerne forsøger så godt, de kan. Men det er stort set umuligt, når man ikke må bruge kinder og kæbe i forsøget på at konsumere et enkelt lille popcorn.

- Børn med spasticitet kan ofte kun bevæge deres tunge frem og tilbage. Får man et popcorn i munden, og kun kan bevæge tungen en vej - og samtidig ikke kan spænde i kæberne - så kan man bare krydse fingre for, at man kan sluge det der popcorn, og at det går godt, siger Helle Grøndahl og påpeger, at kæben er grundlaget for al træning.

- Hvis ikke kæben kan stå stille, kan tungen ikke fungere, endsige bevæges til at danne lyde, siger ergoterapeuten.

Øjenåbner

Deltagerne har fået udleveret en lille pose med enkelte hjælpemidler, der aktiverer sanserne hos mennesker og specielt børn med handicap. Sammen to og to og med kyndig vejledning fra Helle Grøndahl øver Heimdals medarbejdere sig på de forskellige sansestimuli. Det er ikke helt nemt, men er tydeligt en øjenåbner for flere.

Da kurset er slut, er Helle Grøndahl godt tilfreds med den viden, hun netop har givet videre.

- Det er så vigtigt, at det ikke kun er en ergo- eller fysioterapeut, der træner og arbejder med sansestimuli. Alle medarbejdere skal løfte i flok, hvis man vil se en effekt af træningen. Og det må ikke kun være en gang om ugen. Der skal trænes lidt under hvert måltid, understreger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109