23948sdkhjf

Undersøgelse: Robotter er ok, men ...

- Mange ser en mulighed for at øge kvaliteten i sundhedspleje til alle, ligesom det kan bringe både økonomiske og sociale fordele med sig, siger Christian Klibo, partner i PwC, der står bag ny undersøgelse.

Hvis robotter og velfærdsteknologi betyder bedre adgang til sundhedspleje og en hurtigere diagnosestilling, så er befolkninger i flere lande overvejende positive overfor teknologiske omstillinger i sundhedssektoren.

Det viser en ny undersøgelse fra PwC.

Rapporten indeholder svar fra over 11.000 personer fra 12 lande fordelt på Europa, Mellemøsten og Afrika. På global plan er hele 55 procent af befolkningen villige til, at robotter eller kunstig intelligens bliver en del af eller erstatter lægerne i deres sundhedssektor, mens 38 procent er uenige.

- Robotter og kunstig intelligens bliver i stigende grad en fast del af vores hverdag, og det giver nogle helt nye muligheder for den enkelte – også når det gælder behandling i sundhedssektoren. Mange ser en mulighed for at øge kvaliteten i sundhedspleje til alle, ligesom det kan bringe både økonomiske og sociale fordele med sig, forklarer Christian Klibo, partner i PwC.  

Selv i lande med veletablerede sundhedssystemer som Norge og Sverige er indstillingen til, at kunstig intelligens og robotter kan blive en del af sundhedssektoren overvejende positiv (hhv. 50 procent og 48 procent er positivt indstillede). 

- Selvom befolkningen i de forskellige lande er delte, når det kommer til robotter og kunstig intelligens i sundhedssektoren, kan der nok ikke herske tvivl om, at det er den vej, udviklingen går. Det stiller nye krav til såvel befolkningen som sundhedssektoren, der skal vænne sig til at bruge den nye teknologi, men også regeringer, der skal sørge for nye kvalitetsstandarder og et regelsæt for brugen af den nye teknologi i sundhedssektoren, siger Christian Klibo.

Generelt ses det i rapporten, at det især er udviklingslande, som er interesserede i den nye teknologi i sundhedsplejen i form af robotter og kunstig intelligens.

Brugen af robotteknologi og kunstig intelligens i sundhedssektoren rejser dog også bekymringer i befolkningerne. Undersøgelsen viser, at faktorer som tillid til robotternes beslutningstagning (47 procent) samt mangel på det menneskelige talent (41 procent) er primære årsager til befolkningens tilbageholdenhed.

- Der er ingen tvivl om, at teknologien ikke kan stå alene. Der vil selvfølgelig fortsat være brug for menneskelige kompetencer i sundhedssektoren.  Det er ikke teknologien i sig selv, som kommer til at skabe fremtidens sundhedssystem, for den kan ikke stå alene – det er samspillet mellem teknologien og de rette menneskelige kompetencer, der bliver helt afgørendeslutter Christian Klibo.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125