Boldspil og bevægelse skaber liv på lokalcentret

Lokalcenter Søholm ved Aarhus er netop blevet certificeret som senioridrætscenter

Boldspil, dans, yoga og krolf.

Lokalcenter Søholm er, bogstavelig talt, et hus i bevægelse.

Det aarhusianske lokalcenter og plejehjem er netop blevet certificeret som senioridrætscenter, og det har betydet, at der nu er kommet endnu større fokus på motion og bevægelse både for beboerne på plejehjemmet og for folk i lokalområdet. Det handler blandt andet om at skabe fællesskaber og livsglæde, fortæller personalet.

Aktiviteter som gymnastik, boldspil og yoga har været en stor del af hverdagen også inden Søholms nye status som senioridrætscenter. Nu er der kommet fælles fokus på, at Søholm er sted, hvor der skal være aktivitet og liv.

Lokalcenter Søholm ligger i Stavtrup ved Aarhus i et naturskønt område tæt på skoven og Brabrand Sø. Og der er kommet større opmærksomhed på udelivet med blandt andet ugentlige boldspilhold og gåhold, fortæller fysioterapeut Karina Koldborg.

- Vi har oprettet nye hold med fokus på udeliv og at komme ud og mærke vinden i håret, få solskin og se årstiderne skifte. Det giver en enorm glæde for vores beboere, og det giver også os en enorm arbejdsglæde at komme ud, fortæller hun.

Uderummet bliver brugt stort set hver dag, og der er asfalterede stier, så gangbesværede borgere og borgere med kørestole og rollatorer også kan komme rundt.

Søholm er også i gang med at få lavet et samarbejde med en lokal børnehave, som skal komme hver 14. dag og være med på udeholdene.

- Vi er begyndt at tænke på, hvordan vi kan skabe nogle aktiviteter, som er fælles for de ældre og de små, så det er sjovt for alle, fortæller ergoterapeut Laura Primdahl Jensen.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 26. maj 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv

Formidling og rehabilitering

Social- og sundhedshjælper Lotte Frigaard kan mærke i dagligdagen, at der er kommet mere fokus på motion og bevægelse.

- Vi taler mere om det med at give vores borgere muligheden for at deltage i aktiviteter. Min vigtigste rolle er, at formidle de muligheder der er og bakke op om rehabiliteringen i det. Det gør jo, at vores borgere er mobile længere, tænker jeg, og det giver livsglæde, siger hun.

Som ergoterapeut tænker Laura Primdahl Jensen på mening i hverdagen.

- Og vi kan tydeligt se, at de borgere som er med, de har netop noget, at søge mening i. Vi kan sagtens have et gymnastikhold, hvor folk deltager på 20 forskellige niveauer, men de oplever stadigvæk, de har nogle færdigheder, som de kan bruge. Det er meningsfuldt for dem at kunne mærke sin krop og holde sig i gang, fortæller hun.

Motion og bevægelse er i dag en integreret del af hverdagen på Søholm.

- Det, at vi er certificeret senioridrætscenter, og kan sige det er udeliv og bevægelse, der er i fokus, når man arbejder på Søholm, det synes jeg er rigtig fedt for vores team og for mit personlige arbejdsliv, siger Laura Primdahl Jensen.

Det forpligter også, supplerer Karina Koldborg.

- Vi har gerne ville signalere, hvad vores værdier er, men det er også noget, der holder os oppe på som personale, at det her er noget, vi gerne vil noget med, fortæller hun.

Bevægelse forebygger ensomhed og demens

I Aarhus Kommune afsatte man i 2016 over en million kroner til at skabe mere bevægelse i hverdagen.

- Vi ved, at der kommer flere og flere ældre i årene fremover. I Aarhus vil vi gerne gøre meget for at holde alle ældre sunde og raske, og bevægelse er en af nøglerne til det. Derfor afsatte vi sidste år 1,1 millioner kroner til at skabe meget mere bevægelse i hverdagen. Og der er mange aspekter i det her med bevægelse. Udover motion handler det blandt andet også om forebyggelse af demens og det at blive en del af et fællesskab, fortæller motionskoordinator Christina Fruergaard-Pedersen.

Det blev også startskuddet til Søholms certificering som senioridrætscenter.

- Vi havde snakket med Dansk Arbejder Idrætsforbund, og vidste, at den her mulighed fandtes, og vi var ude og spørge nogle af de lokalcentre, som vi kunne se, gerne ville noget omkring bevægelse, fortæller hun.

Lokalcenter Søholm hørte om muligheden under et oplæg rettet mod at bringe mere leg, glæde og bevægelse ind i hverdagen for ældre borgere.

- Vi så det som en mulighed for at få fokus på de aktiviteter, vi allerede havde i huset, til glæde for borgerne og vores arbejdsliv, og desuden få mere udeliv koblet på, fortæller fysioterapeut Karina Koldborg.

Søholms aktiviteter med motion og bevægelse er både for beboerne på plejehjemmet og borgere i lokalområdet. Det er med til at skabe noget liv, fortæller hun videre.

- Det er netop noget af det, vi gerne vil. Vi vil gerne åbne mere op og være en del af byen også, siger hun.

Der er også mulighed for, at idrætsforeningerne kan benytte lokalcentret.

- Idrætsforeningerne har tit pladsmangel i hallerne fordi der er så stor efterspørgsel, og så står der ofte lokalcentre med tomme lokaler oftest efter kl. 15, hvor de kan lave en masse aktivitet og skabe noget liv. En certificering kan være med til at åbne op for hele lokalsamfundet, siger Christina Fruergaard-Pedersen.

Lokalcenter Søholm er det første kommunale plejehjem i Aarhus, der bliver certificeret som senioridrætscenter, men for nogle måneder siden blev det selvejende plejehjem Fortegården i Risskov også certificeret, og et plejehjem i Beder skal certificeres senere på året.

Aktiviteter

Aktiviteter i lokalcenter-regi:

Krolf

Selvtræning

Yoga

Pilates

Motion & Bevægelse

Linedance

Aktiviteter på plejehjemmet:

Stole-Yoga

Musik- & Dansecafé

Boldspil (med børnehave)

Stolegymnastik

Gåhold

Dobbeltcykel med motor

Rickshaw

Aarhus har succes med selvtræning

I Aarhus har man introduceret et koncept på lokalcentrene, som hedder selvtræning.

- Der er etableret forskellige foreninger rundt omkring, hvor det koster 100 til 200 kroner om året at være selvtræner, og så er der uddannet instruktører til at introducere alle nye medlemmer til træningsmasklinerne. Det er frivillige borgere, som introducerer til træningsmaskinerne. De har alle fået en tre-dags uddannelse, så de er klædt godt på, fortæller motionskoordinator Christina Fruergaard-Pedersen.

Det er Dansk Arbejder Idrætsforbund, der har uddannet alle de frivillige instruktører. Der er forskellige organisationsformer, og det er helt op til lokalcentret, hvordan det skal organiseres.

- Det kører på alle lokalcentre, og der er 4.000 selvtrænere rundt omkring, så vi holder rigtig mange i gang, siger hun.

Mål om 20 nye centre i 2018

Det er Dansk Arbejder Idrætsforbund under Danmarks Idrætsforbund, der står bag certificeringen af senioridrætscentre.

- Vi har et ønske om at gøre noget særligt for, at Danmark skal bevæge sig og være fysisk aktive. I Dansk Arbejder Idrætsforbund har vi specialiseret os i at gå ind kigge på seniorer, og vi laver kurser og stævner med almindelige 60+ idrætsforeninger, men vi laver også noget med kommuner, og der har der vist sig at være ønske om specifikt at kigge på plejehjem. Der er et ønske om, at de også skal være fysisk aktive og være en del at et fællesskab med noget mere liv, fortæller senioridrætskonsulent Thomas Ahrentz fra Dansk Arbejder Idrætsforbund.

Certificeringen af senioridrætscentre startede i 2015.

- Vi har taget tanken fra idrætsSFO´er og idrætsbørnehaver og flyttet den over på plejehjem, forklarer han.

Lige nu er der 10 senioridrætscentre i Danmark. Og det er meget forskelligt, hvordan man har grebet det an de forskellige steder.

- Vi kommer med en ramme til, hvad der er muligt at gøre, og inden for den ramme bestemmer de selv. Vi kommer ikke og fortæller, hvad de skal gøre, men hvad de kan gøre, og så kan de selv flette deres egne ønsker ind, siger han.

Hvad kræver det af plejehjemmet, at blive certificeret som senioridrætscenter?

- Det kræver, at man har et ønske om at være et sted, der er i bevægelse og et sted, hvor man kan bevæge sig fysisk med nogle forskellige aktiviteter. Så kræver det at man vil åbne sig op for lokalområdet, det vil sige, at de friske ældre, der bor i området, de kan gå ind og bruge det som et klubhus til at lave forskellige aktiviteter. Så man skal have lyst til at åbne sit hus op. Det er en del af konceptet, forklarer han.

Dansk Arbejder Idrætsforbund har et mål om at nå 30 certificerede senioridrætscentre i 2018.

- Hvis man er interesseret, kan man kontakte os, fortæller Thomas Arentz.

Certificerede senioridrætscentre
Høng Ældrecenter (Kalundborg Kommune)
Ældrecenter Enggården (Kalundborg Kommune)
Jernholdparken plejecenter (Kalundborg Kommune)

Plejecenter De Tre Ege (Frederikssund Kommune)
Plejehjemmet og Aktivitetscenter Hørgården (Københavns Kommune)
Tuse Aktivcenter (Holbæk Kommune) - certificeres 8. juni 2017
Munkensdam plejecenter (Kolding Kommune)
Esehuset Lokalcenter (Esbjerg Kommune)
Fortegården (Aarhus Kommune)
Lokalcenter Søholm (Aarhus Kommune)
Eskegården lokalcenter (Aarhus Kommune) - er i gang med at blive certificeret
Bytoften -, Landlyst og Tarp lokalcentre (Esbjerg Kommune) - er i gang med at blive certificeret
Kilde: Dansk Arbejder IdrætsforbundHold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Aalborg: Ny it-løsning skal skabe smartere arbejdsgange

Systematic vinder udbud af ny it-løsning til elektronisk omsorgsjournal som skal skabe mere sammenhæng i de forskellige tilbud til den enkelte borger og smartere arbejdsgange for medarbejderne.

Nyt tilbud letter indflytning på plejehjem

Plejecenter Ålholmhjemmet i Hillerød har oprettet fleksible daghjemspladser

"Jeg vil bo et sted, hvor jeg kan være den sære Thyra"

Ældreministeren tog på besøg på Søster Sophies Minde, et plejehjem under Diakonissestiftelsen, hvor ministeren har erklæret, hun selv gerne vil bo.

Fysioterapeut modtager pris

Oplad el-bilen i en fart på Herlev Hospital

Clever har opsat den næstsidste ladestation i en række af syv på Regions Hovedstadens hospitaler.

NAVNE: Psykiatrien i Region Sjælland får ny vicedirektør

Ældre borgere er glade for at klare sig selv

Rehabilitering øger ældres livskvalitet, viser tal. Ældre Sagen frygter, de svageste udelukkes fra forløbene.

Online Avis Arkiv

SOSU-elever opgraderes for hundredetusindvis af kroner

To projekter på midtjyske SOSU-skoler får støtte til uddannelsesprojekter

Assistenter får ny lederuddannelse

Den akademiske uddannelse henvender sig både til ledere, der allerede sidder i en ledelsesstilling eller til dem, der aspirerer

Dansk Erhverv: Sæt nu rehabiliteringen fri

Ny model skal sikre succes med velfærdsteknologi

En helt ny model for implementering af velfærdsteknologi testes lige nu på de første plejecentre i Københavns Kommune

Ældre: Vi bliver i høj grad mødt med respekt af fagpersonalet

Den nye undersøgelse fra Rambøll 'Praksisundersøgelse af Servicelovens paragraf 83A' viser bl.a., at 91 procent af de ældre føler sig respekteret i rehabiliteringsforløb, mens 78 procent oplever at forløbet passer til deres behov.

Danske Fysioterapeuter om ny rapport: "Der er for lidt mod"

FOA: Sundheds-anbefalinger mangler fokus

De nye anbefalinger til det nære sundhedsvæsen er et skridt i den rigtige retning, men mangler løsninger på helt afgørende punkter, mener formand for social- og sundhedssektoren hos FOA Karen Stæhr.

Fire i spil til byggeri af nyt supersygehus

Ældre: Nej tak til varm mad!

Ja tak til 28 forsøg - også samarbejde om akut sygepleje

NAVNE Grete Christensen fylder 60 år

Sygeplejerskernes stærke stemme i politik fylder 60 år idag 27. juni.

Selvkørende multilift tilgodeser både bruger og hjælper

”VITA OR SPACE”

Aabenraa vil forebygge ensomhed for 227.000 kr.

Nu kan man søge pulje med øremærkede midler til fastholdelse af sociale relationer.

Ældre efterlyser kommunalt sygehusbesøg

Send kommunen på sygehusbesøg hos ældre, inden de udskrives, og giv dem et telefonnummer med hjem.

Imponerende tilbygning opføres til Rigshospitalet

Thyra Frank vil samle alle landets plejehjem på internet-portal

Alle landets plejehjem skal inden udgangen af 2018 samles ét sted på nettet, så både ældre, deres familier og fagfolk kan finde det bedste sted at bo og arbejde

Plejehjemspersonale: Ældre svigtes af familien

7 ud af 10 ansatte på plejehjem siger i en undersøgelse, at pårørende tager sig for lidt af beboerne.

Ældre Sagen: Pårørende til ældre har behov for hjælp

Mange konflikter i ældreplejen kunne forebygges med bedre oplysning og mere dialog, mener Ældre Sagen.

1

Aleris Omsorg A/S fortsætter med drift af Christians Have

Kommunalt akutteam skal bo dør om dør med sygehuset i Skive

Regeringen vil måle driften på sygehuse og plejehjem

Sundhedssamtaler til 800 borgere i Sønderborg

Forskere afviser at autisme kan spises væk

NAVNE: Ny enhedschef i Sundhedsstyrelsen

NAVNE: Ny hospitalsapoteker bliver Anette Thomsen

Portører og region mangler svar efter møde i Arbejdsretten

To nye moduler i kommunal ledelse til efteråret

Portører i Region Sjælland strejker igen onsdag

Sådan motiveres sygeplejersker til dokumentation

Portører fortsætter med at strejke på sjællandske sygehuse

NAVNE: Hun skal kommunikere den private velfærd

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kompressionsstrømpe med lynlås

Jeanet Berg sætter jeres indeklima på dagsordenen

Grundkursus i hygiejnisk design med fokus på maskiner og udstyr

Ny debatredaktør på Arkitekten

Hvad er din TOLERANCE for dødsbrande?

Hvad er din TOLERANCE for dødsbrande?

Hvad er din TOLERANCE for dødsbrande?

Hvad er din TOLERANCE for dødsbrande?

Hvad er din TOLERANCE for dødsbrande?

Plejehjemspersonale og beboere lider under dårligt indeklima

Reuse and Rethink

Usundt indeklima for sygehuspersonale og patienter

Gode tilbud sommertilbud fra Inventarland

Ugens ledelsesråd uge 26

Typiske projekteringssvigt - og hvordan du undgår dem.

Dansk Mobil Beton A/S får egen pumpeafdeling

Tenura Låg

Ajos køber solbeskyttelse til sine medarbejdere

ARCHICAD – grundkursus

Ny aftale med Tyskland vil påvirke spotpriserne på el

Campus Vejle optimerer drift og vedligehold

Rammeaftale Boligselskabet Sjælland

Fleksible badeløsninger

BEKEY system

Stop for tilskud til hulmursisolering - hvad så nu?

Send til en kollega

0.206