23948sdkhjf

FOA: Offentligt ansattes ytringsfrihed er under pres

2 ud af 3 ansatte i ældreplejen frygter repressalier, hvis de afslører kritisable forhold på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse.

Social og sundhedsmedarbejdere, som oplever kritisable forhold på arbejdspladsen, tør ikke fortælle om dem offentligt, de er bange for at miste jobbet, hvis de gør. Det viser en ny undersøgelse fra RUC.

- De offentligt ansattes ytringsfrihed er truet, og det truer selve grundlaget for velfærdssamfundet. De offentligt ansattes adgang til at fortælle offentligheden om forholdene i den offentlige sektor er afgørende for gennemsigtigheden i den offentlige forvaltning og dermed i det offentliges levering af velfærds- og serviceydelser, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.

- Hvis ikke de offentlige ansatte tør gøre omverdenen opmærksom på ressourcemangel og svigt, hvis de ikke tør sige fra, når de oplever at forholdene ikke er i orden, hvem skal så råbe vagt i gevær når systemet svigter? De offentligt ansattes ytringsfrihed er med til at sikre at den enkelte borger får en ordentlig hjælp og service, mener Dennis Kristensen.

Undersøgelsen, som blev omtalt i søndagens udgave af Politiken, viser, at niveauet af selvcensur er højere blandt FOA-medlemmer end andre professioner. I en undersøgelse af magistrenes ytringsfrihed var der f.eks. kun ca. 21 procent, der svarede ja til, at de havde holdt kritik tilbage pga. frygt for negative repressalier. Hos FOA-medlemmerne er det imidlertid 34,6 procent for privatansatte og 27,7 procent for offentligt ansatte.

- Vores medlemmer er i særligt grad under pres fra nedskæringer og smarte management-systemer. Frygten for at miste sit arbejde er med til at lukke munden på folk, forklarer Dennis Kristensen.

Undersøgelsen, der er udarbejdet af lektor Rasmus Willig og lektor Anders Ejrnæs, viser også, at der er en forskel mellem privat- og offentligt ansattes oplevelse af jobsikkerhed. En større andel af de ansatte i den private ældrepleje er bekymret for at miste deres job og det betyder, at de også er tilbageholdende med at kritisere deres arbejdsplads internt. Undersøgelsen viser, at 38,9 procent af de privatansatte og 25,7 procent af de offentligt ansatte i hjemmeplejen, har holdt kritik af deres arbejdsplads tilbage pga. frygt for negative konsekvenser.

- Det er skræmmende tal, særligt i en tid hvor nogle politikere presser på for at privatisere og udlicitere endnu flere dele af velfærdssystemet. Blandt de privatansatte er der desværre en mere udbredt frygt for, at de vil blive fyret, hvis de udtaler sig kritisk. Vi har brug for en lovgivning, der klart og tydeligt sikrer den samme retsstilling for de ansatte i den skatteyderfinansierede velfærd og service – uanset om opgaven løses af offentlige eller privatansatte, siger Dennis Kristensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095