23948sdkhjf

Tonstunge vandsenge kræver slidstærk belægning

DLW Flooring leverer alt gulvbelægningen til Nordfløjen. Hospitalet får således linoleum og vinylbelægning på 40.000 kvadratmeter gangarealer, operationsstuer og patientstuer mm.

- Linoleum er et naturprodukt, hvilket er godt for indeklimaet. Selvom opskriften på linoleum er fra 1863, lever materialet stadig op til de krav, vi er underlagt i dag i henhold til bæredygtighed, slitage og vedligehold, og det er desuden rart at gå på, siger Kim Levin, projektkonsulent hos DLW Flooring.

Linoleum er også antistatisk og antibakterielt, der kan dermed ikke gro stafylokokker, MRSA-bakterier, kolibakterier eller andre former for bakterier i belægningen.

Det er dog ikke alle lokaler på hospitalet, hvor linoleum vil dække gulvet. DLW Flooring lægger vinylgulv i operationsstuer, hvor forskellige væsker kan havne på gulvet, og hvor det er nødvendigt at kunne rengøre hurtigt.

- Vinylens lukkede overflade egner sig særdeles godt til steder, hvor man ofte har med vand og væsker at gøre, men der er eksempelvis ingen grund til at lægge vinyl på en patientstue, fortæller Kim Levin.

Gulvene på hospitalet skal kunne udholde lidt af hvert. De mange hundrede mennesker og vogne, der dagligt går og transporteres rundt slider på underlaget. Derfor skal belægningen følge de højeste belastningskrav, der kan gives et gulv.

- Specifikationskravene til belægningen er i klasse 34 – den højeste klasse for gulv til erhverv. Det bruges til den mest intense trafik og testes i forhold til internationale normer. Vi blev på et tidspunkt spurgt, om vores gulve kunne håndtere en seng på 930 kg, hvilket vi syntes lød temmelig ekstremt, men det skyldes at hospitalet også har vandsenge, der naturligvis er tunge. Det har belægningen dog intet problem med at håndtere, fortæller Kim Levin.

Alle etager i Nordfløjen indgår i et wayfinder-system, hvor gangarealer ledende op til, eller væk fra, en elevator, er blevet tildelt en farve. Det betyder at patienter eller besøgende, hurtigt kan vurdere ud fra gulvets farve, om de er havnet på rette etage. Også gulvfarverne i patientstuerne har særlige funktioner.

- Der skal være et hjemligt look i patientstuerne. Der er således træ på væggene og i stedet for at vælge en grå, klinisk gulvfarve vælger man en beige, der er mere varm. Her er tanken at patienterne kommer sig hurtigere ved at være i et rart miljø. Man kalder det også healing feeling, forklarer Kim Levin.

DLW Flooring har arbejdet tæt sammen med projektets arkitekter, 3XN og Link Arkitektur, i forbindelse med farvevalg og det generelle gulvarbejde.

Faktaboks – DLW Flooring

  • DLW Flooring producerer årligt 10 millioner kvadratmeter linoleum og har et omfattende farvekatalog med farver og mønstre
  • Som den første producent er DLW Floorings linoleum blevet certificeret med svanemærkning efter de nye skærpede licenskrav
  • De har i mange år været fast leverandør til Rigshospitalet
  • Den erfarne virksomhed startede i Tyskland for 130 år siden
  • Vinyl er lavet af olie, og belaster miljøet i en vis udstrækning. Derfor lægges vinylgulv kun i de lokaler, hvor det er nødvendigt
  • dlwflooring.dk
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063