23948sdkhjf

”VITA OR SPACE”

Nyt ventilationsprincip til operationsstuer fra Halton.

Med Halton’s nye ventilationsprincip ”Controlled dilution flow” bliver diskussionen om LAF og TAF unødvendig. Halton’s nye ventilationsprincip, revolutionerer opfattelsen af måden for opbygning af ventilationssystemer på operationsstuer. 1 System til alle typer operationsstuer.

Dilution princippet

Haltons Vita Space er baseret på et innovativt kontrolleret fortyndingsprincip. HEPA-filtreret luft tilføres rummet på en omhyggeligt kontrolleret måde, hvilket effektivt fortrænger partikler fra operationsområdet og fortynder urenheder i luften. Med denne metode opnås den højeste krævede renlighed af luften for hele operationsområdet, uden at gå på kompromis med sikkerheden og komforten for patienten og lægeholdet.
Systemets luftmængde dimensioneres ud fra følgende forhold:
Antal af personer / Kvaliteten af beklædning for operationspersonalet / Krav til kimtal.
Ved anvendelse af formlen fra den svenske standard SIS TS39:2015 beregnes systemets luftmængde:

 

Q: Luftmængde (m3/s)             

n: Antal personer (antal)

qs: Kildestyrke pr person (cfu/s)

C: Kim koncentration (cfu/m3)

Komplet løsning til ventilation af operationsstuer

Vita OP Spaces samlede løsning omfatter et fuldt funktionelt system bestående af enheder for indblæsning og udsugning af luften til operationsstuen, en intelligent kontrolstyring af ventilationen, samt recirkuleringsenhed.

”Nya salar i världsklass”

Sådan beskriver Nya Karolinska deres nye operationsstuer. Samtlige af de 36 operationsstuer er installeret med Halton’s nye ventilationsprincip ”Halton Vita OR Space”.

3 vigtige parameter for designet:

Karolinska har et krav om et kimtal på maks 5 cfu/m3 (I Danmark er kravet til en højsteril stue 10 cfu/m3) på samtlige operationsstuer. For at imødekomme dette krav er der især 3 parameter som har været vigtige: Adfærd, tøj, og ventilation.
Med adfærd, har man blandt andet tænkt over adgangsforhold til operationsstuen både før og under operation. Herved er begrebet ”Nudging” indirekte sneget sig ind i designet. Idet man med designet er med til at fordre personalet til en ønsket hensigtsmæssig adgang til operationsstuerne, for derved at begrænse antallet af partikler på operationsstuen.
Gældende for tøjet har man valgt en beklædning med en høj ydeevne svarende til en kildestyrke på 1 cfu/s.
For ventilationen er luftmængderne dimensioneret ud fra der kan være op til 10 personer på stuerne. Hvor ovennævnte formel er anvendt.  

Arbejdsmiljø i fokus

Når brugerne på Nya Karolinska tager operationsstuerne i brug, kan de se frem til et arbejdsmiljø i verdensklasse. Nogle af reaktionerne fra brugere som har lavet test på stuerne har blandt andet været:
Lavt lydniveau, ingen trækgener, behagelig temperatur.

Fakta om Nya Karolinska:

Verksamhetsarean (BTA) för nybyggnationen är ca 330.000 kvm och innehåller 630 vårdrum (enkelrum).

Upp till 12 våningsplan, varav 1-2 källarplan med parkering, omklädningsrum, logistikutrymmen och godsmottagning. På taket finns en helikopterplatta med plats för två helikoptrar.

730 vårdplatser totalt för inlagda patienter, varav: 550 vårdplatser i huvudbyggnaden (av dessa är 84 intensivvårdsplatser). 80 vårdplatser i en separat behandlingsbyggnad. Cirka 100 vårdplatser i den befintliga Thoraxbyggnaden (Ingår ej i NKS projektavtal.)

Det blir dessutom ca: 110 dagvårdsplatser, 178 mottagningsrum, 35 operationssalar (varav tre s.k. hybridsalar), 66 pre-/postop platser, 8 strålbehandlingsrum (acceleratorer), samt goda utrymmen för avancerad bild- och funktionsverksamhet.

Byggkostnaden är 14,5 miljarder kronor. (Ursprungligt OPS-avtal).

Byggtiden är 2010 – 2018.

Det nya sjukhuset öppnar för de första patienterna under slutet av 2016. Nybyggnationen kommer vara helt färdig 2018.


Halton A/S
Husby Allé 17, 1. sal
DK 2630 Taastrup
Tlf.: +45 86 922 855
Web: www.halton.dk     


Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062