23948sdkhjf

Attendo opruster i Danmark

Med nyt friplejehjem i Frederikssund og et netop vundet udbud i Københavns Kommune viser Attendo, at virksomheden satser på dansk pleje.

Den svensk grundlagte pleje-virksomhed Attendo har haft stor aktivitet i dansk hjemmepleje i adskillige år. Men indenfor de seneste par år har Attendo oprustet markant i Danmark. Med en håndfuld nye medarbejdere i den danske administrative stab satser Attendo for alvor på en fremtid i broderlandet.

I et par år har staben arbejdet for at cementere sit navn og skabe en sundere forretning i Danmark. Det er foreløbig kulmineret ved et vundet udbud i Københavns Kommune. I øvrigt det første udbud, Attendo har deltaget i siden regionschef i øst, Dorte Dahl, trådte til for halvandet år siden.


Attendo opruster i en tid, hvor konkurser har ramt store som små hjemmepleje-virksomheder i Danmark? Det virker som en stor satsning?

- Det er en stor satsning, men også en velovervejet satsning. Det er et svært økonomisk marked for private hjemmepleje-firmaer netop nu. Vi går bevidst uden om de udbud, som vi ikke finder attraktive. Vi har en sund økonomi, og vi vælger de udbud fra, hvor vi kan se, at kommunerne har urealistiske forventninger til pris i forhold til kvalitet, fordi vi ikke vil gå på kompromis med vores kvalitet, siger Dorte Dahl.

Siger fra
Der er handling bag ordene: I oktober 2015 valgte Attendo at opsige sin aftale med Hvidovre Kommune, da kontrakten udløb og ikke byde ind på et nyt udbud i Hvidovre og Rødovre kommuner. Man fandt sig ikke i stand til at leve op til de økonomiske betingelser, der var til stede.

Og senest har Attendo også undladt at byde ind på et udbud i Furesø Kommune. Dét, selvom Attendo faktisk har leveret service i Furesø ind til nu.

- Vi har tabt penge hver måned i nogle kommuner, Furesø er en af dem. Det ville ikke give mening at fortsætte et samarbejde, når vi kan se, at aftalen økonomisk ikke kan løbe rundt for os, siger Dorte Dahl.

Selvom nogle kommuner ifølge Attendos holdning har urealistiske forventninger til, hvad det koster at levere hjemmepleje, så mener Dorte Dahl også, at kommunerne er ved at ændre holdning - at det billigste tilbud ikke altid er det bedste.

- Jeg tror, det vender. Jeg synes, vi kan se, at priserne stiger. Og det er også nødvendigt, for det kan ikke udelukkende være de private virksomheders ansvar at forebygge konkurser. Det er et fælles ansvar, og kommunerne har dermed også et ansvar. Hvis kommunerne stadig vil holde priserne nede, må man finde andre parametre, man kan skrue på.

Savner samarbejde
Selvom fritvalgsordningen er et lovkrav, og kommunerne derfor skal tilbyde borgerne et alternativ til den kommunale hjemmepleje, mener Dorte Dahl, at der stadig findes en generel grundholdning i nogle danske kommuner: Velfærden ligger bedst i kommunale hænder.

- Vi kan i hvert fald mærke, hvor der politisk er et reelt ønske om vores service og hvor man ikke er så positivt stemt overfor et samarbejde. Nogle gange kan man faktisk læse det allerede ud fra udbudsmaterialet. Så ved vi, at vi på sigt vil blive holdt ud i strakt arm, og de udbud undgår vi helst.

I det hele taget mener Dorte Dahl, at tiden er kommet til, at kommunerne stoler på at de private leverandører også har høje faglige ambitioner og ser dem som reelle samarbejdspartnere og en integreret del af kommunens service. Hun opfordrer derfor til, at kommunerne integrerer de private leverandører endnu mere. F.eks. ved, at de private virksomheder inviteres til dialogmøder, der kan handle om forventningsafstemning og de ændringer, der unægteligt sker i løbet af en kontraktperiode.

- Når der af forskellige årsager sker ændringer i indsatserne, drøfter man det selvfølgelig internt i den kommunale hjemmepleje. Men hvorfor ikke hive de private aktører ind til samme dialog? Et eksempel er, at indlæggelsestiden på hospitalerne falder, specielt for ældre, hvilket stiller andre krav til hjemmeplejen. Men det bliver ikke rigtig italesat i et samlet forum. Hvad betyder det for vores område? For de kompetencer vi kræver hos vores folk? Vi vil rigtig gerne være en del af en større helhed, siger Dorte Dahl.

I har vel også selv et ansvar for at lægge op til den dialog?
- Absolut. Og vi forsøger også. Vi har ikke et ønske om at komme ind som privat leverandør i en kommune og være en isoleret ø i kommunen. Vi mener, vi kan byde ind med mange positive ting, f.eks. med de erfaringer, vi trækker på fra vores arbejde i andre kommuner, siger Dorte Dahl.

Attendos næste træk i den danske ’oprustning’ er et nyt friplejehjem, der skal placeres i Frederikssund Kommune. (Læs mere herom i e-avisen, som du finder på magasinetpleje.dk).

Artiklen har oprindeligt været bragt i Magasinet Pleje den 23. juni.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093