23948sdkhjf

Forskere: Sådan forhindrer vi hvert tredje demenstilfælde

Hver tredje tilfælde af demens kan potentielt forhindres, hvis ni risikofaktorer såsom rygning, diabetes og social isolation bekæmpes, konkluderer et nyt studie. Dansk forsker finder studiet relevant

På verdensplan er omkring 47 millioner mennesker ramt af demens. Tallet forventes næsten at tredoble til 131 millioner mennesker i 2050.

Men det er formentlig muligt at forhindre ét ud af tre nye tilfælde af demens, hvis hjernens sundhed forbedres ved i løbet af livet at undgå ni risikofaktorer. Det skriver Videnskab.dk.

Det er en af konklusionerne på et nyt omfattende metastudie med bidrag fra 24 internationale eksperter på området. Studiet er publiceret i det anerkendte tidsskrift The Lancet.

De ni risikofaktorer er:
1. Lav uddannelse til højst 11-12 års alderen

2. Forhøjet blodtryk som midaldrende

3. Overvægt som midaldrende

4. Høretab som midaldrende

5. Depression sent i livet

6. Diabetes sent i livet

7. Fysisk inaktivitet sent i livet

8. Rygning sent i livet

9. Social isolation sent i livet

Baseret på omfattende befolkningsundersøgelser har det nye studie for første gang kortlagt, hvor mange tilfælde af demens, som kan forhindres, hvis de ni risikofaktorer udryddes.

35 procent af alle demenstilfælde – svarende til hver tredje – kan undgås, hvis alle faktorerne sættes ud af spil, vurderes det i studiet.

Til sammenligning kan 'kun' syv procent – svarende til mindre end hver tiende demenstilfælde – forhindres, hvis det lykkes at behandle den primære genetiske risikofaktor bag demens ApoE type 4.

- Selvom demens først bliver diagnosticeret senere i livet, begynder forandringerne i hjernen typisk at udvikle sig flere år tidligere, mens risikofaktorerne for at udvikle sygdommen forekommer i løbet af hele livet – ikke kun i en sen alder, siger professor Gill Livingston fra University College London, som er hovedforfatter på det nye studie, i en pressemeddelelse.

Hun fortsætter:

- Vi tror på, at en bredere tilgang til at forebygge demens, som afspejler disse foranderlige risikofaktorer, vil være til gavn for vores aldrende samfund og hjælpe med at undgå det stigende antal tilfælde af demens globalt.

Professor i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, er begejstret for studiet.

- Det er meget flot arbejde, som forsøger at sætte tal på de muligheder, der er for at forebygge demens hele livet igennem. Det er vigtigt, for demens er en meget hyppig og alvorlig sygdom, siger hun til Videnskab.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094