23948sdkhjf

Aarhus: Patienter har fået mere indflydelse

Andelen af patienter, der føler sig inddraget i egen behandling, er steget med 100 procent på en af hospitalsafdelingerne i projektet 'Det Brugerinddragende Hospital'.

Evidensen for effekten af patientinddragelse på Aarhus Universitetshospital er klokkeklar: Andelen af patienter, der føler sig inddraget i egen behandling, er steget med 100 procent på en af hospitalsafdelingerne i projektet 'Det Brugerinddragende Hospital', der er et samarbejde mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital (AUH).

Det viser ny evaluering.

- Patienterne føler sig langt bedre inddraget nu, end før vi gik i gang med arbejdet i 'Det Brugerinddragende Hospital', og nogle af vores afdelinger har taget et imponerende hop i den rigtige retning, siger centerchef Lisbeth Kallestrup fra AUH.

Fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, som gennemføres hvert år i regi af Danske Regioner, fremgår det, at hver fjerde patient på landsplan ikke føler, at de får ordentlig mulighed for at deltage i beslutninger om deres behandling og pleje.

- Det handler om patienternes liv. Det er vigtigt for den enkelte at have indflydelse på behandlingen – fordi det er med til at bestemme, hvordan deres hverdag bliver. Og derfor er det virkeligt positivt, at vi kan se, det rykker på Aarhus Universitetshospital. Det er en svær proces at lave om på sine arbejdsgange, og selvfølgelig er der stadig noget vej endnu, men der er taget et flot – og meget stort – skridt i den rigtige retning, siger projektchef Helle Max Martin fra ViBIS, der er projektleder på Det Brugerinddragende Hospital.

En af de afdelinger, der for alvor er rykket, er Kæbekirurgisk Afdeling. Før projektet gik i gang på hospitalet, følte blot 30 procent af afdelingens patienter sig inddraget. Nu er andelen steget til 60 procent.

De gode erfaringer fra arbejdet på AUH skal nu udbredes til resten af landet, hvor afdelinger på Rigshospitalet, Sydvestjysk Sygehus og Herlev-Gentofte Hospital allerede har sagt ja til at samarbejde med ViBIS om implementering af nye metoder til patientinddragelse.

I dag, torsdag, mødes 180 sundhedsprofessionelle til erfaringsdeling om 'Det Brugerinddragende Hospital' på Centralværkstedet i Aarhus. Konferencen åbnes af innovationsminister Sophie Løhde. 

Læs mere om projektet i fakta-arket her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094