23948sdkhjf

Nye strukturer gør medarbejdere syge

Aktuelt forskningsprojekt fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital viser, at organisationsændringer slider på medarbejderne.

Fusioner og opsplitninger af afdelinger, besparelser og lederskift slider på medarbejdere. Det viser et aktuelt forskningsprojekt, som psykolog Johan Høy Jensen er i gang med på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

"I sit ph.d.-projekt har Johan Høy Jensen brugt data fra trivselsmålinger, der er gennemført blandt de ansatte på alle Region Hovedstadens arbejdspladser i 2011 og 2014. Psykologen har sammenholdt trivselsdata med data om organisationsændringer i årene forud, f.eks. sammenlægning og opsplitning af hospitalsafdelinger. Og her viser sig et tydeligt billede: Særligt fusioner og fyringer koster på trivselskontoen hos medarbejderne," skriver webmagasinet 'VIDEN+', der udgives af Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. 

- Organisationsændringer er en moderne form for arbejdsmiljørisiko, som har indflydelse på medarbejdernes stress og trivsel. Blandt medarbejdere, der har været udsat for en eller anden form for organisationsændringer, så vi, at langtidssygefraværet steg med 15 procent. Fusioner og fyringer havde den største effekt. Her steg sygefraværet med 20 procent henholdsvis 35 procent, fortæller Johan Høy Jensen til VIDEN+.

Undersøgelsen viser sammenhæng mellem organisationsændringer og langtidssygemeldinger på det laveste niveau i organisationen, f.eks. et team af læger eller sygeplejersker, der arbejder på samme afdeling.

Da Johan Høy Jensens ph.d.-projekt endnu ikke er afsluttet, kan han endnu ikke sige noget om det fulde billede af, hvordan de mange organisationsændringer i Region Hovedstaden har påvirket medarbejderne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125