23948sdkhjf

Regler og råd: Må ansatte holde ferie, mens de er sygemeldte med eksempelvis stress

Her er reglerne - og tre gode råd til chefen om, hvordan man sikrer de bedste betingelser for virksomheden og de sygemeldtes muligheder.
Sommerferien begynder for de fleste i løbet af de kommende uge. Og det betyder at mange drager afsted til eksotiske rejsemål, en tur til Sydeuropa eller blot nogle uger i sommerhuset. Men må de ansatte, der er sygemeldte overhovedet holde ferie - og hvis de kan, hvad skal de så gøre.

Det har advokatvirksomheden ADVODAN set nærmere på, og kommer med tre gode råd om, hvordan man sikrer sig at ferien forløber uden problemer for virksomheden eller de øvrige medarbejdere.

Hvis medarbejdere er sygemeldte med eksempelvis stress, skal de nemlig være ekstra opmærksom på reglerne om afholdelse af ferie under sygemeldingen.

Men der gælder to grundlæggende regler, når en ansat er sygemeldt, forklarer advokat med speciale i ansættelsesret Trine Binderup Larsen fra ADVODAN.

For det første må den ansatte ikke foretage sig noget, der kan forhale sygdommen og for det andet skal vedkommende sørge for, at arbejdsgiveren kan få sygedagpengerefusion.

- Reglerne betyder, at den ansatte har ret til at opretholde sin normale hverdag med din familie, socialt samvær og fritidsaktiviteter, hvis de ikke er med til at forværre vedkommendes tilstand, lyder det fra Trine Binderup Larsen.

Og ansatte, der er sygemeldte, må derfor gerne tage på ferie, hvilket jo typisk vil have en positiv virkning, hvis vedkommende er langtidssygemeldt med stress.

I forbindelse med ferien er det dog vigtigt, at medarbejdere tager højde for sin arbejdsgivers mulighed for refusion af sygedagpengene. Den mulighed bortfalder nemlig, hvis vedkommende rejser uden for EU, Norge, Island eller Lichtenstein, pointerer ADVODAN-specialisten i ansættelsesret, som giver tre gode råd, som lederen kan give videre til sine sygemeldte medarbejdere:

Spørg om lov
For at undgå enhver tvivl er det en rigtig god idé, at den ansatte spørger sin kommune og/eller arbejdsgiver om lov, før man tager på ferie. Hvis man ikke har fået grønt lys, kan man nemlig risikere, at den ansatte ikke længere kan modtage sygedagpenge, eller at arbejdsgiver ikke længere kan få refusion for medarbejderens løn. I yderste konsekvens kan det få ansættelsesretlige sanktioner, så åbenhed og dialog er godt.

Fremvis lægeerklæringen
Arbejdsgiver har ret til at se en lægeerklæring. Den ansatte bør derfor se lægeerklæringen, som en positiv ting, der kan være med til at afmystificere sygdomsforløbet og arbejdsgiver klogere på medarbejderens tilstand. Den kan samtidig være med til at sikre, at den ansatte kan holde ferie med god samvittighed.

Hjælp dine kolleger

Del artiklen på LinkedIn, Facebook, Twitter - klik på logoerne herunder.
Undgå provokationer
Ansatte bør tænke sig grundigt om, inden de lægger noget ud på sociale medier under deres sygdomsforløb. For mange feriebilleder og for mange festlige arrangementer kan hurtigt komme til at se forkert ud hos arbejdsgiver eller kollegaer, hvis de skal løbe stærkere, mens du er fraværende. Del derfor med omtanke, lyder det tredje råd fra ADVODAN.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109