23948sdkhjf

Offentlige øko-køkkener fik roser for at sætte målgruppen i centrum

Glæden var stor blandt de fire vindere, der forleden blev kåret som årets vindere af prisen De Økologiske Køkkenroser 2019.

Prisen blev i år uddelt for syvende gang. Den gives til de offentlige køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer, men som også tænker de økologiske principper ind i køkkenet og ud til den spisende.

Med De Økologiske Køkkenroser hylder Landbrug & Fødevarer sammen med juryen – bestående af repræsentanter for FOA, 3F og Kost- & Ernæringsforbundet – de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarer, fokus på sæson, mindre madspild, kvalitet – og selvfølgelig økologi. konstaterer arrangørerne i en pressemeddelelse.

- De offentlige køkkener stod for 42 procent af de økologiske indkøb i foodservice i 2018. Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2017. Med De Økologiske Køkkenroser giver vi et skulderklap til de madprofessionelle, der går forrest i den økologiske omlægning – for det fortjener de,
siger Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingschef for afsætning, ernæring og markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer.

Juryen har i år oplevet et øget fokus blandt køkkenpersonalet på, hvem de tilbereder mad til. Jurymedlem og næstformand i Kost- & Ernæringsforbundet Michael Allerup Nielsen siger:

- Igen i år har vi mødt engagerende chefer og medarbejdere, der sætter dét at tilberede mad til deres målgruppe i centrum. Fælles for årets vindere er nemlig, at de præsterer særligt godt, når det kommer til madhåndværk, sæsonens råvarer, smag og æstetik i måltidet. Alt sammen med deres konkrete målgruppe for øje.

- Vi har mødt så mange engagerende madhåndværkere på vores jurybesøg. Og jeg bliver glad helt ind i hjertet, når jeg møder de her gode madambassadører. Fælles for dem alle er, at økologien har været udgangspunktet for deres vej til solidt, fagligt håndværk, tilføjer Michael Allerup.

Vinder i kategorien Skoler og uddannelsessteder blev Sct. Jørgens Skole, Roskilde.

- Det er helt vildt stort at vinde den her pris. Jeg har sat min egen målsætning om, at jeg skal nå ud til 25 procent af eleverne med den mad, jeg laver. Og det kunne jeg helt sikkert ikke opnå, hvis ikke det var for den opbakning, jeg oplever fra både forældre, elever og skolens ledelse, siger skolens Sisse Sejer.

Plejecenter Skjulhøjgård, København, vandt i kategorien Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer. Herfra siger Jeanett Egmose Nutzhorn Larsen:

- Jeg er helt ufatteligt glad for at vinde prisen. Jeg har været meget spændt på at se, om juryen kunne se, hvor meget vi gør for beboerne. Det betyder rigtig meget for mig, at det skinner igennem.

Horsens Sygehus, vandt i kategorien Central- og hospitalskøkkener.

- Jeg er utrolig stolt og glad – både på mine egne og på mine medarbejderes vegne. Vi er alle meget tæt på patienterne i hverdagen, og det betyder, at vi har mulighed for at lytte til dem og se, hvad det er for noget mad, de bedst kan lide. Det betyder meget, konstaterer sygehuskøkkenets Kirsten Knudsen.

Udflytterbørnehave Kong Tumle i Søborg vandt i kategorien Daginstitutioner, mad til børn og unge.

- Jeg er meget overrasket og meget, meget glad. Jeg synes, at det er vigtigt at inddrage børnene i arbejdet med at lave maden. Og på den måde kommer de både til at hjælpe med at stege og brase, og dét, at børnene har været med til at lave maden, hjælper, når de skal prøve at smage på noget, de ikke har fået før, siger børnehavens Selina Grumstrup.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078