23948sdkhjf

Cepos har opgjort sygefravær blandt SOSU-personale: Se hvor din kommune ligger

Egedal Kommune ligger i top og Samsø i bund i en statistik, som CEPOS har udarbejdet over sygefraværet blandt social- og sundhedspersonale i de danske kommuner.

I toppen er Egedal Kommune skarpt forfulgt af Gribskov og Solrød, mens Vejen og Høje-Tåstrup ligger i bund med Samsø. 

"Analysen viser, at det gennemsnitlige sygefravær blandt de ansatte er meget varierende mellem kommunerne. SOSU'erne i kommunen med det højeste sygefravær havde således i 2019 næsten dobbelt så mange sygedage pr. fuldtidsbeskæftigede som medarbejderne i kommunen med det laveste sygefravær," skriver forskningschef, Karsten Bo Larsen på cepos.dk

I skrivelsen står der, at "hvis alle kommunerne havde et sygefravær svarende til gennemsnittet i de fem kommuner med det laveste sygefravær, ville samfundet kunne spare 341 millioner kroner årligt – svarende til 905 fuldtidsbeskæftigede SOSU-ansatte."

Men så nemt er det dog ikke, advarer Karsten Bo Larsen:

"I den forbindelse kan en indvending være, at dette besparelsespotentiale er urealistisk, da kommunernes gennemsnitlige sygefravær vil variere fra år til år pga. tilfældigheder – fx i forhold til hvor og hvor kraftigt influenza-sæsonen rammer forskellige kommuner. Hvis det er tilfældet, vil forskellene mellem kommunerne være udtryk for disse tilfældigheder, og det vil hvert år være nye kommuner som vil skulle spare. Analysen viser dog, at dette ikke er tilfældet, da det fra år til år i høj grad er de samme kommuner, der har et relativt højt sygefravær.

Hovedparten af forskellene mellem kommunerne kan dog ikke forklares som forskelle på arbejdsforhold og befolkningssammensætning. Kun i begrænset omfang kan befolkningssammensætningen forklare SOSU'ernes sygefravær. De resterende forskelle må således kunne tilskrives forhold i kommunen, der ikke umiddelbart kan opgøres i kvantitative data – for eksempel kvaliteten af ledelsen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079