23948sdkhjf

Borgmester om den frie ældrepleje: - Den har vi hørt før

- Den har vi hørt før.

Sådan tænkte Henrik Hvidesten, Ringsteds borgmester, da Mette Frederiksen i sin nytårstale 1. januar fik sat den frie ældrepleje på dagsorden: Skær ned på dokumentationen, tænk ældreplejen forfra og mere selvbestemmelse til kommunerne.

- Jeg er som udgangspunkt skeptisk overfor, om det kan lade sig gøre. Så mange skiftende regeringer har forsøgt, og det er aldrig lykkedes, så derfor skal jeg se det, før jeg tror det. Når det er sagt: Hvis de kan finde nogle ordentlige løsninger på Christiansborg, så er jeg selvfølgelig positiv, siger han.

Det med dokumentationskravet har også være oppe at vende før, siger Henrik Hvidesten, uden at det har ændret ret meget, fornemmer han på de ansatte han har talt med i hans kommunes ældrepleje.

- Jeg hører fra både medarbejdere og ledere, at det der presser dem, det er dokumentationskravet. Så med den nylige udmelding tænker man straks, er det så nu, det kommer i mål?, siger han.

I det hele taget er det med dokumentation en svær størrelse, siger han. Både at have og afskaffe.

- På nogle områder er dokumentationen omsonst. Nogle ansatte har også følelsen af, at man dokumenterer de samme ting flere gange til forskellige instanser, og det synes de er for meget. Omvendt skal dokumentationen være der, for at vi overfor borgere og pårørende dokumenterer, at vi leverer den pleje, vi har lovet, siger Henrik Hvidesten.

Han fortsætter:

- Vi har borgere og pårørende, der har forventninger til plejen, og vi er nødt til at måle, om vi lever op til det. Men det giver god mening at se på, hvad er det er, vi dokumenterer. Det er ikke sikkert, at alt det, vi registrerer i dag, er lige relevant, siger han.

Medarbejderne er væsentlige interessenter

Men hvis der kommer konkrete udspil fra Christiansborg om en mere fri ældrepleje, er det vigtigt, at samtalen starter i praksis hos de ansatte, der leverer plejen, siger Henrik Hvidesten.

- Det er dem, der ved, hvad der foregår i dagligdagen. Derfor er den lokale ledelse og den enkelte plejeansatte er væsentlige interessenter i det her.

Han fortsætter:

- Vi skal tale med dem om, hvad de har af udfordringer i deres hverdag, og hvordan det kan løses. Efterfølgende skal vi lave en vurdering af, om vi politisk synes, at den frihed er det, vi gerne vil give. Vi har stadig et behov for at vide, hvad vi som kommune leverer, siger han.

Og det bliver en svær balance at finde, mener han.

- Det er ikke helt uden dilemmaer, det her. Det er derfor, det har været så svært for regeringer gennem tiden at få gennemført, siger han.

Der skal mere til

Men alt snakken om at sætte plejen fri og skære ned på dokumentationen er bare en lille fisk i det store farvand, der udgør den danske hjemmepleje.

Borgmesteren mener, at der skal større kræfter på spil for at ændre de fundamentale udfordringer, som ældreplejen står med. At sætte fri og fjerne dokumentationskravet er ikke hele løsningen.

- Det er et mindre element i et større behov for en egentlig reform af hele sundheds- og ældreområdet. Vi skal have en snak om, hvem der skal løse hvilke opgaver på regionalt- og kommunalt niveau. Også om pårørende skal spille en større rolle. Og ikke mindst hvordan vi sikrer plejen i forhold til den fremtidige medarbejder situation med flere ældre og færre hænder. Det er nok den største udfordring på tværs af hele sundhedssektoren, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094