23948sdkhjf

Plejecenter inviterer bylivet ind

| Medlemsnyhed | Indrykket af Altro Danmark

Som det første byggeri i den nye Viborg-bydel Baneby har Banebo slået dørene op for både beboere, personale og lokale borgere - med fokus på naturinspiration og masser af aktivitet i dagtimerne.

Der er fyldt med liv og stemning i pleje- og omsorgscentret Banebo i Viborg, der slog dørene op d. 1. september 2018. Byggeriet er opført med 67 plejeboliger på første og anden sal, 33 ældreboliger på tredje sal samt servicefunktioner og kommunale tilbud som fx café, festsal, træningscenter, hverdagsrehabilitering og hjemmepleje i stueetagen.

Banebo er derudover opført omkring et stort centralt orangeri, der rejser sig fra stueetagens gulv midt i den korsformede bygning og strækker sig helt op til taget. Dermed bliver der skabt masser af lys, luft og indendørs udsigtsmuligheder hele vejen op, hvor man også kan nyde synet af en 13 meter høj grøn plantevæg, der bidrager til at trække naturen ind i bygningen.

LÆS OGSÅ: Sikkerhedsgulve giver cirkulær økonomi et trygt ståsted

Trækker byens liv indenfor

- Banebo er spydspidsprojekt i det nye udviklingsområde Banebyen, og det har fra starten været vigtigt, at bygningen fik en nøglerolle for hverdagen i området. Derfor har vi lagt vægt på at få trukket offentlige funktioner ind til gavn for både beboere, personale og områdets borgere.  

Det fortæller arkitekt og partner Jesper Laursen fra Erik Arkitekter, som har været totalrådgiver på byggeriet og var en del af den tværfaglige projektgruppe sammen med Viborg Kommune, Boligselskabet Sct. Jørgen og Rambøll.

Tegnestuen er bl.a. specialiseret i institutionsbyggeri og rådgiver lige nu på 15 plejeprojekter, og derfor har særligt hensynet til slutbrugerne fyldt meget i designfasen, forklarer Jesper Laursen: 

- Selv om man sidder i kørestol eller er sengeliggende, kan man blive kørt ud til orangeriet og følge med i livet i bygningen, hvis man har lyst. Der er tænkt meget sanselighed ind i byggeriet, så man fx kan opleve årstidernes skiften i trygge, hjemlige rammer.

LÆS OGSÅ: Plejecenter moderniseret med sikre gulve

Et både hjemligt og funktionelt plejemiljø

For både kommunen og boligselskabet var det fra starten vigtigt, at pleje- og omsorgscentret ikke kom til at fremstå klinisk, men fik en hjemlig og imødekommende atmosfære, fortæller projektleder Charlotte Bruland fra Boligselskabet Sct. Jørgen: 

- Det måtte ikke virke institutionsagtigt. Vi har derfor valgt at bruge varme, naturinspirerede farver, kvalitetsmaterialer og inventar, der bidrager til, at både beboere, personale og besøgende føler sig hjemme og trives i bygningen. Et eksempel er plantevæggen i orangeriet, og der er i det hele taget skabt et godt samspil mellem hensynene til beboernes behov, personalets arbejdsmiljø og funktionaliteten i de enkelte løsninger.

1700 kvadratmeter sandfarvet sikkerhedsgulv

Et andet godt eksempel på, hvordan de forskellige hensyn mødes, er badeværelsesgulvene: Her er der anvendt omkring 1700 kvadratmeter sandfarvede Altro Aquarius sikkerhedsgulve i nuancen Terrapin, der reducerer risikoen for at glide til en ud af en million gennem hele gulvets levetid. Og dét uanset om man bevæger sig rundt på bare fødder eller med sko på, og uanset om der ligger vand, shampoo eller sæberester på gulvene.

- Sikkerhedsgulvene yder vedvarende skridsikkerhed, så både personale og beboere trygt kan bevæge sig rundt. Men de ligner ikke institutionsgulve, selv om de både er sikre, rengøringsvenlige og slidstærke, forklarer projektleder Jakob Jørgensen fra Garant Skive, der har stået for gulventreprisen på Banebo.

LÆS OGSÅ: Et skridt tættere på faldfri ældreboliger

Han suppleres af Jesper Laursen, der afslutningsvis understreger, at det i høj grad er de indendørs hensyn, der har været udslagsgivende for Banebos arkitektur og endelige udformning:

- Vi har så at sige tegnet projektet indefra og ud, og derfor er det lykkedes at skabe et moderne byplejehjem, som kommer til at passe godt ind i Banebyen, når den nye bydel står færdig.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Altro Danmark

Altro Nordic AB
Box 9055
Flintyxegatan 4
200 39 Malmö
Sverige
Altro Danmark

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.125