23948sdkhjf

Ta’ skeen i den anden hånd – rehabilitering via mad og måltider

| Medlemsnyhed | Indrykket af Welfare Tech

Et måltid består ikke kun af den mad, der bliver serveret. Det sociale aspekt har i høj grad også en stor betydning for de ældres appetit.

Underernæring er et stort problem blandt småtspisende ældre, der er omfattet af ældrepleje. Den rigtige ernæring er vigtig – også i forbindelse med fx rehabilitering.

Undersøgelser viser, at op mod 60% af ældre i plejebolig og i hjemmepleje er i risiko for underernæring (iflg. tal fra Ældresagen), og derfor er der stor fokus på selve ernæringen. Men et måltid består ikke kun af den mad, der bliver serveret. Det sociale aspekt har i høj grad også en stor betydning for de ældres appetit. Det at være flere om et måltid og hygge sig.

Aktiv deltagelse gennem det dynamiske værtsskab
Lise Justesen, lektor og ph.d. på Københavns Professionshøjskole, står bag projektet ’Operation Morgenduft – en morgenmadsklub for ældre på plejehjem’. Projektet foregår i praksis hos Kastaniehavens Plejeboliger i Frederiksberg Kommune og er allerede en stor succes blandt de ældre beboere – og personalet. De foreløbige evaluering peger da også på, at beboerne gennem deltagelse i morgenmadsklubben ’har øget deres funktionsevne og fået mere lyst til at deltage i måltidet.’ Lise Justesen fortæller om projektets start:

- Vores største udfordringer var nok at få introduceret ideen til beboerne og at sammensætte grupperne. Nogle beboere havde svært ved at forestille sig, hvad en morgenmadsklub var for en størrelse og var tydeligvis nervøse for, om de var i stand til at deltage fysisk. Derudover var mange af dem også nervøse for værtskabet. Derfor var der også et par af beboerne, der i første omgang sagde nej, siger Lise Justesen, og fortsætter:

- Nu hvor morgenmadsklubberne har kørt i længere tid og deltagerne har fortalt om klubberne, er nye deltagere knap så nervøse, siger Lise Justesen.

Opbakning fra ledelsen er fremdrift for projektet
Projektets succes og fremdrift skyldes især også plejecentrets ledelse, som støtter op om projektet og som skaber den plads og de ressourcer, der er nødvendige. Personalet har også været meget positive over for projektet, så det har ikke været rekrutteringen af personale, der har været den største udfordring.

- Lige nu er udfordringerne faktisk, at der er flere fra personalegruppen, der gerne vil deltage og at vi nok ikke kan nå at få alle med under projektforløbet, fortæller Lise Justesen.

- Personalet tilkendegiver, at morgenmadsklubberne er et ”øverum” for at lære at inddrage beboerne og at denne proces skaber større mulighed for at lære beboerne at kende og ikke mindst opdage, at beboerne kan meget mere end de havde regnet med, slutter Lise Justesen.

Lise Justesen fortalte om projektet ’Operation Morgenduft – morgenmadsklubben for ældre’ i forbindelse med Welfare Techs temadag: ’Ta’ skeen i den anden hånd – rehabilitering via mad og måltider’. Det foregik den 16. maj 2019, hvor bl.a. tre forskere fra ernæring- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole, gav deres eksempler på, hvordan kommuner aktivt kan arbejde med rehabilitering gennem mad og måltider.

Om rehabilitering via mad og måltider
Med rehabilitering tager ældre aktiv deltagelse i egen sundhed, fx i forbindelse med træning. I forhold til rehabilitering i forhold til mad og drikke, skal den ældre blive bedre til at spise. Dvs. tage aktiv del i det at spise.

Sådan foregår Operation Morgenduft – morgenmadsklubben for ældre
Beboerne på plejecenteret skiftes til at være værter, finde opskrifter og være med til at forberede morgenmaden i det omfang, de kan. Det er ikke afgørende, hvor mange kræfter og hvor meget den enkelte kan lave, men derimod at beboeren kan være med i det omfang, som er muligt. Om det så blot er at læse en opskrift højt.

Læs mere på www.welfaretech.dk

Medlemsnyhed

Indrykket af
Welfare Tech

Forskerparken 10H
5230 Odense M
Danmark
Welfare Tech

Send til en kollega

0.064