23948sdkhjf

Sådan bruger du farver i plejedesign

| Medlemsnyhed | Indrykket af Altro Danmark

Gulve i plejesektoren skal imødekomme flere funktionelle krav. Men ikke på bekostning af det hjemlige, imødekommende udseende

Ingen ønsker at bo i et klinisk hospitalsmiljø, og det er efterhånden bredt anerkendt, at man ikke kan overdrive den betydning, som dét at føle sig hjemme kan have for helbredet. Derfor er det også vigtigt at forstå de designprincipper, der skal overholdes, hvis man ønsker at skabe rum, som giver følelsen af at være hjemme.

LÆS OGSÅ: Plejecenter inviterer bylivet ind

Farver og helbred

Kigger man på brugen af farver inden for sundhed og pleje, er det tydeligt, at der de senere år er sket en bevægelse i retning af at skabe ’hjem væk fra hjemmet’. Her gør man brug af ’varmere’ nuancer og undgår bevidst de ’kølige’ kulører, som de fleste associerer med kliniske miljøer. Udviklingen har også haft betydning inden for produktdesign, og der er i dag en stor farvepalet at vælge ud fra, når det gælder indretning.

LÆS OGSÅ: Gennemtænkte gulvløsninger sikrer trivsel

- Selv om nogle beboere kan have helbredsproblemer eller andre særlige behov, så er det hensynet til livskvaliteten og muligheden for at leve så uafhængigt som muligt, der bør fylde mest. Det betyder fx, at selv om det rette valg af sikkerhedsgulv kan reducere risikoen for at glide eller falde til en ud af en million gennem hele gulvets levetid, så er gulvets udseende også helt essentielt for, om løsningen faktisk giver den værdi, den skal. 

Det fortæller Michael Persson, der er nordisk salgschef i Altro, som fremstiller to ud af tre danske sikkerhedsgulve og samarbejder tæt med arkitekter over hele verden om design af plejemiljøer.  Han fortsætter: 

- Du bør vælge nuancer, der bidrager til at skabe en hjemlig og hyggelig atmosfære. Så tænker beboerne måske slet ikke over, at det faktisk er sikkerhedsgulve, de går på, hvilket kan være med til at styrke selvværdet, fortsætter han.

LÆS OGSÅ: Et skridt tættere på faldfri ældreboliger

Fra farver til kontraster

Aldersrelaterede synsforringelser kan også betyde, at forkert belysning eller forkerte gulvløsninger kommer til at udgøre en reel fare. Derfor anbefaler Altro, at man ud over at vælge de rette farver til gulvene overvejer sin belysning, installerer støttegreb og sørger for andre sikkerhedstiltag, der sammen med god rengøring og oprydning bidrager til at minimere faremomenterne.    

Et eksempel er kontraster: Her kan for diskrete forskelle mellem gulve, vægge, trapper og dørtrin skabe forvirring eller resultere i faldulykker for personer med nedsat eller forringet syn. Michael Persson forklarer, at der teknisk set skal være mindst 30 points forskel i lysrefleksionsværdi mellem gulv og vægge for, at det fungerer:

- Faktisk er det i sig selv ikke så meget et spørgsmål om farvevalg som om lysets refleksion i gulvoverfladen. Det er nemlig den vigtigste faktor i forhold til, om en person er i stand til at identificere forskellige overflader. Den virkelige test, når man ønsker at sikre kontraster eller ensartethed i sin indretning, er derfor at se på overfladerne i gråtoneskala. Her vil du fx kunne se, at selv nuancer, der i én type lys ser totalt forskellige ud, i andre belysninger bliver helt ens.

Farver hjælper til at finde vej

For at styrke beboernes uafhængighed, reducere stress og hjælpe dem, der lider af demens eller nedsat syn, er det samtidig vigtigt at sikre gode muligheder for at finde vej via indretningen. Her kan forskellige farver benyttes til at stimulere orienteringen, hjælpe hukommelsen på vej eller skabe et tilhørsforhold til stedet, ligesom fx kunstværker kan.

- Kunst kan faktisk have en terapeutisk effekt, ligesom kunst kan være med til at stimulere hukommelsen, bidrage til at skabe en hjemlig atmosfære og gøre det lettere at finde rundt, slutter Michael Persson af.

LÆS OGSÅ: Naturtro æstetik på plejehjemmet

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Altro Danmark

Altro Nordic AB
Box 9055
Flintyxegatan 4
200 39 Malmö
Sverige
Altro Danmark

Send til en kollega

0.063