23948sdkhjf

Dokumentation - tænk systematisk og et skridt frem

| Medlemsnyhed | Indrykket af Guide2know ApS

Det er en kæmpe opgave at få mange medarbejdere til at arbejde på en ny, ensartet og systematisk måde. Så hvordan kan systematikken gøre det nemmere? Flemming Nielsen stiller skarpt på dokumentationen ifm. de 12 sygeplejefaglige problemområder

De to foregående artikler har handlet om de 12 sygeplejefaglige problemområder, gevinsten ved blended learning samt dokumentation. Lad os dvæle lidt ved sidstnævnte:

Dokumentation handler nemlig også om noget så simpelt - eller måske noget svært - som ”systematik”.

Fælles Sprog III er netop en fælleskommunal metode og standard for dokumentation af den kommunale opgaveløsning på sundheds- og ældreområdet. Formålet er at bidrage til bedre sammenhæng og mere datagenbrug. Det sker bl.a. gennem implementering af ensartede begreber, klassifikationer og tilpassede arbejdsarbejdsgange i kommunernes IT-baserede omsorgssystemer. Det er alt sammen systematik, og tanken bag er rigtig fin.

I foråret 2019 udgav KL en rapport; "Opfølgning på KL’s business case for implementering af Fælles Sprog III", som videregiver nogle af de tidlige erfaringer, der knytter sig direkte til kommunernes dokumentationsaktiviteter før og efter implementeringen af FSIII - samt selve implementeringsprocessen. Der bliver evalueret på de kvantitative gevinster, de kvalitative gevinster og implementeringsomkostningerne.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan du undervise merarbejdere i Fælles Sprog III?

Det korte af det lange er, at gevinsterne lader vente på sig, og det er dyrere og sværere at implementere end forventet.

Med andre ord – det er bare en kæmpe opgave at få mange medarbejdere til at arbejde på en ny ensartet og systematisk måde.

Hvordan forener vi dokumentationen og besøget hos borgeren?
Selvom de fleste omsorgssystemer er tilpasset denne systematiske tilgang, er det alligevel ikke altid så nemt i praksis, når man står hos den enkelte borger.

Det er alene en stor mundfuld at huske de 12 sygeplejefaglige problemområder, og når det samtidig kobles sammen med, at det er vigtigt, at borgeren får en god oplevelse i mødet med medarbejderen. Borgeren må nødig få en oplevelse af, at den systematiske dokumentation er mere vigtig, end borgerens ve og vel.

Jeg mener derfor, at der stadig er behov for simple huskesystemer, som kan hjælpe medarbejderen i nuet. Jeg lærte to elementære ting, da jeg læste til sygeplejerske, og som jeg stadig bruger:

  • Observér systematisk - start ved borgerens hoved og slut ved fødderne
  • Tænk hele tiden et skridt frem, så jeg hjælper den medarbejder, der kommer efter mig, bedst muligt videre

Det er vigtigt, at medarbejderne får oparbejdet en praktisk metode i forhold til at kunne gennemføre en basal observation, dokumentation og videregivelse af information.

Det gavner både borger og medarbejder: Begge vil føle sig mere trygge i mødet med hinanden.

------------------------------------------------------------------------------------------
Hvis du er interesseret i at høre mere om hvordan digital læring bl.a. kan bruges som kompetenceudvikling eller opkvalificering af medarbejdere, så tøv ikke med at ringe eller skrive til os på telefon 8843 7100 eller mail@guide2know.dk 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Guide2know ApS

Kongevej 73
6400 Sønderborg
Danmark
Guide2know ApS

Send til en kollega

0.074