23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Udvikling af grøn beton

Efter et mangeårigt projektsamarbejde med Teknologisk Institut er Aalborg Portland tæt på at sende en grønnere cementtype på markedet.

Produktion af cement og beton er energikrævende. Alene i Danmark belaster det klimaet så meget, at tre pct. af Danmarks CO2 udledning kommer fra produktion af beton. Samtidig vil efterspørgslen efter beton stige i takt med, at flere lande i verden får råd til at bygge boliger, skoler, fabrikker m.m. Der er derfor al mulig grund til at finde nye mere klimavenlige betontyper.

Det er en opgave, som Teknologisk Institut har sat sig for at løse. Derfor har instituttet været projektleder for flere forsknings- og udviklingsprojekter, der har arbejdet med udvikling af grøn beton. Projekterne har involveret hele værdikæden inden for beton fra producenter til entreprenører. Desuden har uddannelsesinstitutioner og forskningsinstitutter været med i projekterne.

En af de virksomheder, der har været med i udviklingen af grøn beton, er Aalborg Portland. Aalborg Portland har udviklet cementen FUTURECEM, der anvendes i grøn beton. Cementen har samme gode egenskaber som konventionelle cementtyper, men den kan fremstilles ved lavere CO2 udledning.

”Grøn beton er en af vejene mod en samlet reduktion af CO2 udledningen. Derfor passer vores udviklingsarbejde fint med, at folketinget har besluttet, at vi skal nedsætte det nationale CO2 udslip med 70 pct. inden år 2030”, siger Jesper Sand Damtoft, direktør for forskning, udvikling og kvalitet hos Cementir Holding, der er moderselskab for Aalborg Portland.

Teknologisk Institut fokuserer på anvendelse

Aalborg Portland har i en årrække haft et godt samarbejde med Teknologisk Institut. Det har både handlet om kommerciel prøvning og samarbejde i diverse FoU-projekter.

”Styrken ved at samarbejde med Teknologisk Institut er, at det er anvendelsesnært. Det bidrager til, at det vi laver, er noget som markedet efterspørger, og som markedet kan bruge. En anden vigtig ting er, at adgangen til deres udviklingsfaciliteter giver en gearing af vores egen kapacitet. Vi har selv faciliteter, men vi kan også trække på deres, og dermed får vi en større udviklingskapacitet, end hvis vi gør det hele selv”, fortæller Jesper Sand Damtoft.

Læs hele artiklen her 

Foto: Teknologisk Institut

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915
P nummer: 1002704477

Kontaktperson

DC
Dorthe Christiansen
Informationschef
+45 45162624 info@gts-net.dk

Send til en kollega

0.047