23948sdkhjf

Læs de 6 gode råd til plejecentre om håndtering af vasketøj

| Medlemsnyhed | Indrykket af Berendsen Textil Service A/S

Corona har skærpet opmærksomheden på hvor vigtigt, det er at kunne kontrollere smitte på landets plejecentre. Som landets førende tekstilserviceleverandør vasker Berendsen plejecenterbeboeres tøj bakteriologisk rent ud fra NIR.

Corona har skærpet opmærksomheden på hvor vigtigt, det er at kunne kontrollere smitte på landets plejecentre. Flere plejecentre mangler SOSU-medarbejdere og tid – ikke kun til at give omsorg, men også til at vaske de ældres tøj hygiejnisk korrekt, så multiresistente bakterier, MRSA og andre infektionssygdomme ikke spredes via vasketøjet. Som landets førende tekstilserviceleverandør vasker Berendsen plejecenterbeboeres tøj bakteriologisk rent ud fra NIR – og hygiejnesygeplejerske Birgitte Pedersen og Berendsens Key Account Manager Gitte Tofte har samlet 6 råd, som kan hjælpe plejecentre, der selv vasker de ældres tøj, med at forebygge smittespredning i en travl hverdag:

  1. Følg de rigtige nationale retningslinjer: Plejecentre bør følge de "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren" – se især kapitel 11: "Forhold for plejebolig og lignende" samt kapitel 9: ”Dokumentation af vaskeprocessen og renhed”. Forholdsreglerne for vask af tøj og linned er skrappere for plejecentre, end når der vaskes privat, fordi der er risiko for, at flere smittes.
  2. Silke- og uldundertøj: NIR anbefaler, at kropsnært tøj (undertøj) og forurenede tekstiler vaskes på 80-90˚C. Tåler tekstilerne ikke vask på de temperaturer, bør der bruges et vaskemiddel tilsat klor, hydrogenperoxid eller pereddikesyre – eller tøjet skal vaskes separat. Det kan dog være svært for plejepersonalet at håndtere fine silke- og uldtekstiler rigtigt, og derfor kan det ifølge Birgitte Pedersen være bedre at lade pårørende vaske tøjet.
  3. Husk maskinrengøringen: I kapitel 9 i ovenstående version af NIR står anbefalingerne for bl.a. rengøring af vaskemaskiner på et ikke-industrielt vaskeri – og ifølge Gitte Tofte er dette punkt overset og undervurderet af flere plejecentre. Gitte anbefaler især, at de dagligt vasker og desinficerer gummimembranen, da bakterier samles her og nemt kan spredes til det rene tøj, når det tages ud af maskinen.
  4. Pladsmangel: Er pladsen på plejecenterets fællesvaskeri trang, er det er svært at holde rent tøj adskilt fra urent – og så kan smitte spredes blandt tøjet og beboerne. Ved pladsmangel anbefaler Birgitte Pedersen bl.a. at lade snavsetøjet stå på beboerens stue, indtil det skal vaskes – og at få nyvasket tøj hurtigt retur til beboeren igen.
  5. Fejldosering med husholdningsmaskiner: Med husholdningsvaskemaskiner kan du ikke måle vandets hårdhed og være 100 % sikker på, at temperaturen er, som producenten angiver på maskinen. Selvom plejepersonalet tilsætter desinficerende vaskepulver, kan de ikke vide, om det er tilsat i rette mængde i forhold til vandtemperatur og -hårdhed. Derfor bør de ifølge Birgitte Pedersen bruge professionelle industrimaskiner, der automatisk måler og doserer alt, så tøjet desinficeres korrekt.
  6. Husk værnemidler og vask tomme maskiner: Selvom hverdagen er travl, bør plejepersonalet altid bruge handsker og forklæder under håndtering (og håndsprit efter håndtering) af beboernes snavsetøj – og mindst én gang om ugen vaske en kogevask ved min. 90˚C med tom maskine for at undgå lugtgener og opformering af mikroorganismer i vaskemaskinens indre dele.

Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Berendsen Textil Service A/S

Tobaksvejen 22
2860 Søborg
Danmark
Berendsen Textil Service A/S

Send til en kollega

0.062