23948sdkhjf

Medicin-robot øger selvstændigheden og giver mere tid

| Medlemsnyhed | Indrykket af Welfare Tech

En medicin-robot sparer tid for personalet, og borgerne bliver mere selvstændige. Det viser erfaringer fra Holstebro Kommune, hvor en medicinrobot netop er rykket ind til en række borgere.

Selvstændighed, selvhjulpenhed og livskvalitet. Det er tre ord, der går igen i mange kommuners målsætning for, hvad en teknologi skal give borgerne. I Holstebro Kommune undersøgte man en række velfærdsteknologier for at finde den løsning, der var mest relevant og værdiskabende i det daglige arbejde. Valget faldt på en medicineringsrobot, og den opfylder nu de tre nævnte mål, fortæller sygeplejerske Julie Sørensen fra Socialplejen i Specialcenter Skovvang i Holstebro.

- Medicineringsrobotten skaber værdi for både borgerne og os i socialplejen. Vi nyder godt af, at borgerne er mere selvstændige, og borgerne får en bedre hverdag, som giver højere livskvalitet, forklarer Julie Sørensen fra det social- og sundhedsfagligt team.

Kan hjælpe borgere med forskellige behov
Holstebro Kommunes social- og sundhedsfagligt team har nu implementeret medicineringsrobotter til udvalgte borgere på bosteder og til borgere, der bor i eget hjem.

Medicinrobotten bruges nu af bl.a. af borgere med:  

  • misbrugsproblemer, som er i substitutionsbehandling for rusmidler
  • borgere med sociale og psykiske problemer og tilpasningsproblemer
  • med hjerneskade og svære kognitive forstyrrelser.
  • følgesygdomme opstået pga. livsstil.

Julie Sørensen har daglig kontakt til borgere med sociale udfordringer. Hun fortæller:  

- Vores borgere i misbrugsafvænning er glade for, at de selv kan stå for medicineringen, og at de ikke skal møde op på misbrugscentret og få deres medicin hver dag. Medicinrobotten giver også god mening for f.eks. borgere med KOL, som ikke kan gå særlig langt, uden de bliver drænet for energi til andre gøremål. Med en medicinrobot i hjemmet skal de ikke ud og hente medicin, og de er ikke afhængige af plejepersonalets besøg hver dag, fortæller Julie Sørensen.

Dispenser spytter færdigpakket medicin ud
Socialafdelingen i Holstebro Kommune har valgt en medicinrobot, der spytter dosispakket medicin ud med de intervaller, den er programmeret til. Medicindispenseren leveres af Evondos og sikrer, at borgeren får den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt, og at doser, der skal tages senere, opbevares utilgængeligt for borgeren i en aflåst medicinbeholder.

 - Medicinering er en personlig ting, og vi kan se, at det har stor betydning for vores brugere, at de er selvhjulpne, forklarer Sven Seljom, Director Nordic Business Development hos Evondos.

Tre personer på besøg blev afløst af en robot
Ann Kronvold er også sygeplejerske og har i sit arbejde oplevet, hvor vigtig selvstændigheden er for nogle borgere. Hun fortæller om en borger, der gav personalet så mange udfordringer, at de måtte sende to sundhedsfaglige medarbejdere plus en sikkerhedsperson afsted, når borgeren skulle medicineres tre gange om dagen. Efter at borgeren har fået en medicineringsrobot, klarer han selv sin medicin.

- Borgeren er meget tilfreds med at være selvhjulpen. Vi som personale var løbet tør for ideer til, hvordan vi kunne hjælpe ham uden at skulle bruge tre mand hver gang, vi skulle besøge ham. Det har hjulpet ham meget, at han selv kan stå for sin medicin, og vi kan nu nøjes med at fylde robotten op hver 14. dag, forklarer Ann Kronvold. Hun fortsætter:

- Overordnet set giver en medicineringsrobot borgerne en rigtig god mulighed for øget  selvstændighed. Samtidig får sundhedspersonalet frigjort tid til andre vigtige optager i hjemmeplejen.

Tre millioner doser indtil videre
Hvis en borger ikke får taget sin medicin på det rette tidspunkt, får plejepersonalet en alarm via sms. Ifølge Evondos har deres medicindispensere uddelt mere end tre millioner doser – på de rigtige tidspunkter og i rette dosis. Tjenesten har forbedret borgernes medicinadhærens til 99 procent, fremgår det af Evondos hjemmeside.

Evondos er medlem af Welfare Tech.

Foto: Evondos


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Welfare Tech

Forskerparken 10H
5230 Odense M
Danmark
Welfare Tech

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.094