23948sdkhjf

Ny idé skal fremtidssikre ældreplejen i Danmark og Tyskland

| Medlemsnyhed | Indrykket af Danish Life Science Cluster

Ældreplejen på tværs af den dansk-tyske grænse skal fremtidssikres, og en ny projektidé er nu klar. Et netværk har inddraget kommuner, virksomheder og andre parter, og denne co-creation tilfører projektet bæredygtighed og endnu mere relevans.

Kunstig intelligens kan blive et værdifuldt værktøj i fremtidens ældrepleje. Derfor er en række parter gået sammen om at udvikle en projektidé, som skal undersøge, hvordan kunstig intelligens giver mest værdi i ældreplejen i Danmark og Tyskland. Projektideen er udviklet af netværket Care-AI Network, som har Professionshøjskolen Absalon i spidsen.

Netværket har afholdt en række workshops, hvor bl.a. 15 kommuner, en lang række virksomheder og både en dansk og en tysk sundhedsklynge er kommet med input til projektideen.

– På workshops’ne har vi været helt åbne og spurgt kommuner til deres udfordringer. Derfor er vi nu klar til at skrive et meget praksisrelevant projekt, som er bygget på medarbejdernes behov, og som skriver sig ind i de politiske strategier, som kommunerne arbejder med, forklarer projektleder Ulla Skjødt fra Center for Sygepleje på Professionshøjskolen Absalon, der er lead-partner på Care-AI.

Care-AI Network består foruden Professionshøjskolen Absalon af Kiel University of Applied Sciences, Digitale Wirtschaft Schleswig-Holstein, PCT digital GmbH og Danish Life Science Cluster.

Ny projektmodel giver bedre udgangspunkt
Processen med at udvikle projektidéen har kørt efter en model for netværksprojekter, som er et nyt redskab, EU Interreg Deutschland-Danmark har skabt. Modellen har gjort det muligt at danne netværket af potentielle projektpartnere fra det offentlige og det private med det formål at afsøge behov, marked, potentiale. Netværket har afholdt tre workshops.

– Et projekt som dette skal være relevant i mange år, og derfor har det været afgørende, at vi har kunnet analysere behovene og potentialet fra hele økosystemet. Vi har haft mulighed for at samle behovene fra en række kommuner, og virksomheder og videninstitutioner har givet input til potentialerne, forklarer Karen Lindegaard, projektleder og international koordinator i Danish Life Science Cluster.

Så relevant og driftsnært som muligt
Aabenraa Kommune er en af de 15, der har givet input til, hvordan det kommende projekt om AI på ældreområdet kan se ud.

– Vi sikrer, at projektet munder ud i aktiviteter, som passer ind i vores behov, når vi som kommune får lov at være med allerede i opbygningsfasen. Vi kan være med til at præge projektet, så det bliver så relevant og så tæt på vores daglige drift som muligt, og det er naturligvis en fordel, siger Theresa Bahnsen Jepsen, udviklingskonsulent, Aabenraa Kommune.

Kom også med til Care-AI Network’ets afslutningskonference i Flensborg 28. juni

Vigtige input fra SMV’er
Også fra et kommercielt synspunkt har netværksdelen været en fordel, fortæller Thomas Tucker, co-founder i den tyske SMV, PCT digital GmbH, som er en tæt netværkspartner.

– Det har været værdifuldt for os at være en del af dette netværk på tværs af grænsen, især fordi netværket er opbygget med stærke aktører og organisationer, der arbejder med omsorg i både Danmark og Tyskland. Disse områder vil være afgørende for vores forretning i fremtiden, siger Thomas Tucker.

Inspiration og udrulning af muligheder på tværs af grænsen
Care AI Network-projektet er baseret på et stærkt behov for at udvikle teknologier til hjemmeplejen. Hovedformålet er at skabe et bæredygtigt, tværfagligt netværk på tværs af den dansk-tyske grænse. Netværket skal fremme grænseoverskridende vidensudveksling og samarbejde inden for kunstig intelligens, hjemmepleje og organisatoriske udfordringer.

Samtidig har det til formål at inddrage en bredere kreds af nationale og internationale forskningsinstitutioner, hjemmeplejeorganisationer og virksomheder.

– Care-AI Network og senere det reelle projekt skal skabe gensidig inspiration og læring på tværs af den dansk-tyske grænse. De danske erfaringer med digital transformation og de mange digitale løsninger, der allerede er taget i brug i plejesektoren, bringes i spil ned over grænsen. Samtidig skal de stærke kompetencer i det tyske erhvervsliv og forskningsmiljø inden for digitalisering og AI udfoldes. Derved får vi indblik i fælles behov og udfordringer for digitale løsninger i fremtiden hjemmepleje, siger international koordinator Karen Lindegaard, Danish Life Science Cluster.

Fakta:
Kom med til Care-AI Network’ets afslutningskonference i Flensborg 28. juni – også selvom du ikke tidligere har deltaget i netværkets aktiviteter.
Care-AI støttes af EU Interreg Deutschland-Danmark og gennemføres i samarbejde med i Professionshøjskolen Absalon (lead-partner), Digitale Wirtschaft Schleswig-Holstein, Kiel University of Applied Sciences, PCT digital GmbH og Danish Life Science Cluster.
Læs mere om Care-AI her og her på EU Interreg Deutschland-Danmarks hjemmeside.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Danish Life Science Cluster

Ole Maaløesvej 3
2200 København K
Danmark
Danish Life Science Cluster

Send til en kollega

0.078