23948sdkhjf

Fastholdelse vs Rekruttering #2: Hvor stort er problemet?

| Medlemsnyhed | Indrykket af TeamEffect

Antallet af ældre stiger. Indlæggelsestid på supersygehusene bliver forlænget. Flere medarbejdere på ældreområdet går på pension i den nærmeste fremtid. Dette er blot et udpluk af de problemstillinger, som det nære sundhedsvæsen ligger under for.

Når vi fra politisk side får kimet ørene fulde om rekruttering og fastholdelse af medarbejdere inden for det nære sundhedsvæsen, så er der desværre rigtig god grund til den store opmærksomhed. På nuværende tidspunkt er der specielt tre områder, som understreger problemets alvor:

Borgerne
De seneste år er det blevet tydeligt, hvordan antallet af ældre stiger, og flere statistikker viser hvorledes antallet af borgere over 80 år kun vil stige i fremtiden. Ifølge Danmarks Statistik forventes det, at befolkningsgruppen over 80 år vil i 2030 udgøre 59 pct. mere end i 2020. Det er borgere, der vil kræve mere komplekse behandlinger, længere sygeforløb og forskellige fagresourcer.

Systemet
På de nye supersygehuse var målet for indlæggelsestid 1,2 dag, men i dag er mange indlagt i 4,5 dage. Det vil sige, at de store plejeopgaver flytter fra sundhedsvæsenet i regionernes sygehuse til det nære sundhedsvæsnet i kommunerne.

Medarbejderne
Indenfor ældreområdet går 25% af arbejdsstyrken på pension indenfor de næste 10 år. Der er markant fald i optag på velfærdsuddannelserne, og dette medfører et underskud af faglærte SOSU-assistenter og sygeplejersker. Derfor oplever de danske kommune store rekrutteringsudfordringer. 

Med andre ord er der et enormt behov for at tale om rekruttering og fastholdelse af medarbejderne i det nære sundhedsvæsen. Se bare denne illustration for forventet efterspørgsel vs. forventet udbud af SOSU-hjælpere og -assistenter, der tegner et tydelig billede af problemet. (KL, 2022)

Der er nemlig ikke noget i udviklingen, som tyder på, at det løser sig af sig selv. Tværtimod. 

Fik du læst forrige opslag i serien "Fastholdelse vs. Rekruttering"? 

Læs opslag #1 - Hvad er forskellen på fastholdelse og rekruttering?

----

Eller læs mere på TeamEffects hjemmeside.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
TeamEffect

C. A. Olesens Gade 4
9000 Aalborg
Danmark
TeamEffect

Send til en kollega

0.094