23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvordan kan man måle psykologisk tryghed på arbejdspladsen?

Det er vigtigt at have velfungerende teams, der tager ansvar for opgaveløsningen og har et godt samarbejde, og til dette kræver det en høj grad af psykologisk tryghed. Men hvordan måler du graden psykologisk tryghed i teamet?

Medarbejdere i psykologisk trygge organisationer er generelt bedre til at søge hjælp, stille spørgsmål, få og give feedback og generelt bare sige deres mening. Det har en række positive konsekvenser for det daglige samarbejde og det har positiv betydning for levering af kerneopgaven, sikkerhed, kvalitet, medarbejdertilfredshed, evnen til at lære af fejl, nærved-ulykker og innovation. En høj grad af psykologisk tryghed har positiv indflydelse på:

  1. Læring: Både personligt og organisatorisk.
  2. Hvordan og hvor godt man håndterer risiko for borgere / patienter.
  3. Innovation 
  4. Medarbejder jobtilfredshed = større engement 
  5. Bedre fastholdelse af medarbejdere

Hvordan måler (og arbejder) offentlige organisationer på psykologisk tryghed?

De fleste offentlige organisationer vil afstå fra at forsøge at måle på psykologisk tryghed. I stedet forsøger man at lave forskellige workshops, hvor medarbejderne i grupper diskuterer, hvordan de oplever kulturen i deres team set med de ”psykologiske tryghedsbriller” og derfra lave man en handlingsplan for, hvordan man vil forsøge at skabe mere psykologisk tryghed i teamet.

Workshops er en fantastisk inspirerende øvelse, der giver grobund for innovation og fællesskab. Men det er dyrt, men uden et konkret måleredskab er det svært at vurdere effekten af ens indsatser. Det er eksempelvis svært at følge op på:

  • Sammenhængen mellem tryghed og trivsel: Hvilken betydning har det for trivslen i teamet, og vi er blevet bedre til at sige, hvad vi føler / mere tryghed? Trivslen hos den enkelte?
  • De stille medarbejdere: Alle arbejdspladser har en håndfuld (hvis ikke mere) af medarbejdere, som ikke eller sjældent gør væsen af sig. Psykologisk tryghed er fundamentet for mere synlige medarbejdere, der i langt højere grad kommer til orde og tager ansvar for fællesskabet.

Skab psykologisk tryghed med Min Arbejdsdag

Hos TeamEffect tror vi på, at nærværende ledere og stærke fællesskaber er afgørende for at skabe psykologisk tryghed og fastholde medarbejdere på arbejdspladsen. Man er nødt til at tale sammen i teamet/organisationen og forsøge at blive bedre til at arbejde tillidsfuldt og ærligt sammen - især hvis man varetager et arbejde med høje følelsesmæssige krav. Til gengæld er der rigtig mange gevinster, hvis man lykkes med at skabe en høj grad af psykologisk tryghed på arbejdspladsen.

Vi har skrevet denne artikel om "Psykologisk tryghed i den offentlige sektor", som peger på en række fordele ved at arbejde med psykologisk tryghed på daglig basis. 

TeamEffect
C. A. Olesens Gade 4
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK36441232

Kontaktperson

JMJ
Jeppe Mosborg Jørgensen
Kommunikationskonsulent
+45 71 74 71 48 jm@teameffect.io

Send til en kollega

0.047