Pas på medarbejderne i plejen
Care for the Carers var årets emne, da gulvproducenten Altro inviterede til det årlige plejeforum ’Care Forum’ i London. I tråd med manglende hænder i plejesektoren var årets tema, hvordan man passer på de mennesker i plejen, som tager sig af andre.
”Vi har i år valgt at fokusere på plejepersonalet. Pandemi, udbrændthed, manglende hænder og dårlig løn. Årsagerne er mange. Årets forum handler derfor om, hvordan vi kan passe på dem, der passer på de syge, ældre og mennesker på plejehjem”, siger Altros’ Joe Hurst. Han er områdechef for plejesektoren i Storbritannien og idémanden bag Care Forum.
Hvert år, inviterer Altro kunder og samarbejdspartnere til at deltage i et 2-dages forum – altid med plejesektoren som omdrejningspunkt. Deltagerne er primært arkitekter, designere og facility managers.
Årets Care Forum handlede om, hvordan vi kan bruge design og indretning til at gøre hverdagen bedre for dem, der tager sig af syge, ældre og mennesker på plejehjem.
Design fremmer sundhed og trivsel
Fire internationale gæstetalere fra Irland, Canada og Australien deltog. Alle eksperter indenfor plejesektoren. Fællesnævneren for deres foredrag var at give løsninger på, hvordan vi passer på plejepersonalet, så de både trives og bliver i branchen. De præsenterede den seneste forskning på området og fortalte, hvordan design og indretning gør hverdagen bedre for både beboere og medarbejdere.
”Hvis vi ikke giver vores plejepersonale de rette værktøjer, omgivelser og trivsel, vil de ikke være i stand til at tage sig bedst muligt af vores beboere, som i sidste ende er vores familiemedlemmer og nærmeste,” siger den første gæstetaler Julie Ockerby.
Med baggrund som sygeplejerske har hun mærket dårlige arbejdsforhold og omgivelser på egen krop og ejer i dag sit eget prisvindendende designbureau. Hun har blandt andet indrettet anerkendte plejehjem med hjemlige omgivelser, lysindfald, akustiske og bløde gulve og skridsikre arbejdsforhold.
Design og indretning, mener Julie Ockerby, skal skabe en hjemlig atmosfære. Når personalet endelig har tid til en pause, skal de føle sig udhvilet og godt tilpas i personaleområderne og generelt på hele plejehjemmet. Mange steder i verdenen er personaleområderne nedprioriteret og ikke et rart sted at opholde sig, før man skal ud og løbe stærkt igen.
Tal viser mangel på plejepersonale
”Når personalet har det godt, har beboerne det allerbedst”, sådan indleder Greg Walsh sit foredrag.
Sammen med sin kone Fiona Walsh ejer de arkitektfirmaet DDS med speciale i design med henblik på kognitiv og sensorisk tilgængelighed og inklusion. De dokumenterer, hvor vigtigt det er at skabe god arbejdstrivsel for personalet, så de automatisk yder kvalitetspleje til beboerne. Desuden en der stor mangel på arbejdskraft i plejesektoren.
I 2022 er der cirka 165.000 ledige stillinger i plejesektoren i Storbritannien.
En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, viser, at tre ud af fire kommuner har problemer med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft på ældreområdet hjemme i Danmark.
"Med den hurtige vækst i den aldrende befolkning i både Storbritannien og globalt er vi nødt til at fastholde de eksisterende medarbejdere og tiltrække nye til branchen, hvis vi skal opfylde behovene hos en aldrende befolkning. Omsorg for plejere er nøglen til at nå dette mål", siger Fiona Walsh.
Den store medarbejderflugt kan bremses ved blandt andet at skabe gode arbejdsforhold.
”Medarbejderne er ikke længere villige til at arbejde hårdt i lange timer i organisationer, der ikke tager hensyn til eller værdsætter deres sundhed og velvære, og de vil heller ikke arbejde i ubehagelige omgivelser”, fortæller Fiona Walsh.
Deltagere på eventet er enige
Care forum eventet løber over to dage. Udover foredrag fra gæstetalere og eksperter, så indeholder eventet også arbejdsgrupper og diskussioner. Her er deltagerne meget enige i, at det er vigtigt at passe på de ansatte. Som fx den svenske arkitekt Helena Beckman.
Som arkitekt med speciale i pleje, synes hun, det er værdifuldt at diskutere design af plejehjem med kolleger fra hele verden. Hun siger, at plejehjem i Sverige stort set har været ens i årtier - de har mere lignet hospitaler end hjem.
”I Sverige er vi kommet længere end de lande, der holdt foredrag, vi har gode arbejdsmiljølove, der kræver, at de ansatte skal have deres pauserum i dagslys og have gode hjælpemidler til f.eks. tunge løft. Jeg er helt enig i, at god indkvartering kan måles på personaleomsætningen, og at de fysiske omgivelser kan gøre en positiv forskel. Som for eksempel at mindske smitterisici og give personalet mulighed for at slappe af og genoplade batterierne i deres pause”.