23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Viden om brandsikkerhed digitaliseres

Hvilke materialer kan man bruge i en ny bygning? Og hvor skal branddøre placeres? I dag findes svarene hertil i håndbøger. Men for at gøre det nemmere at få svar på spørgsmål om brandsikkerhed vil DBI digitalisere de beskrevne regler på området.

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

Arkitekt- og ingeniørvirksomheder er i stigende grad begyndt at benytte digitale værktøjer igennem hele byggeprocessen. Men indtil nu har spørgsmål omkring brandsikkerhed ikke været indarbejdet i disse værktøjer. Det betyder, at virksomheder er nødt til at købe sig til dyr ekspertviden, der oven i købet kan forsinke arbejdet, fordi der går kostbar tid fra et spørgsmål er stillet, til der kommer et svar. Derfor efterspørger danske virksomheder, at viden om brandsikkerhed bliver integreret i de digitale værktøjer, som byggeriet allerede anvender.

Det er baggrunden for, at DBI har sat gang i aktiviteten ”Digital beslutningsstøtte”. Her handler det om at udvikle metoder til at digitalisere allerede beskreven viden om brandsikkerhed og på at indarbejde denne viden i eksisterende digitale værktøjer som fx BIM (Bygnings Informations Modellering). BIM er et tværfagligt 3D tegningsplatform, som kan bruges til at kvalitetssikre et byggeprojekt i en slags virtuel prototype. Dermed kan man undgå fejl, der ellers først opdages på byggepladsen.

”Vi vil gerne samle den viden og de erfaringer, der er inden for brandteknisk rådgivning og implementere dem i BIM platformen. Værktøjet er tiltænkt bygningskonstruktøren og andre, som kan anvende programmet, når bygningen går fra skitse til projekteringsfasen. Det vil tidligt afdække de brandtekniske udfordringer i bygningen og gøre det muligt for arkitekterne at kommunikere bedre med ingeniøren”, siger Claus Langhoff, arkitekt og projektleder, DBI.

Flere fordele ved den nye serviceydelse
For virksomhederne bliver det langt nemmere at arbejde med brandsikring, når regler og viden bliver digitaliseret, og det vil få positiv indflydelse på produktiviteten i byggeriet. Det mener Claus Langhoff:

”Den støtte, som virksomhederne får i forhold til at træffe beslutninger om brandsikring, vil styrke konkurrenceevnen hos de projekterende virksomheder, men den vil også understøtte produktiviteten både i de udførende byggevirksomheder og hos de offentlige myndigheder via lettere sagsgange ved myndighedsgodkendelse af byggeri. Samtidig kan det understøtte, at virksomhederne i højere grad begynder at anvende bæredygtige byggevarer samt mere avancerede materialer, konstruktioner og arkitektur”, fortæller Claus Langhoff.

Læs mere her

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915
P nummer: 1002704477

Send til en kollega

0.049