23948sdkhjf

Regionerne klar med hjælp til kommunernes ældrepleje

Regionerne er parate til at tage et større ansvar for at styrke ældres sundhed. Det siger både formand og næstformand for Danske Regioner

Sidste år var der over 65.000 såkaldt forebyggelige hospitalsophold for ældre over 65 år og mange af indlæggelser kunne være undgået med den rette forebyggelse. Det skriver formand og næstformand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) og Mads Duedahl (V) i en fælles pressemeddelelse.

Ifølge regionsformændene har danske plejehjem udviklet sig til minihospitaler, hvor flertallet af beboere har flere kronisk sygdom, og mindst 75 procent har demens.

- Svækkede ældre skal have bedre hjælp. Vi er ikke fulgt med udviklingen. Ingen fortjener at ende som svingdørspatienter mellem hospital og plejehjem eller hjemmepleje. En indlæggelse er en belastning for den enkelte, særligt når man er ældre og svækket. De mange forebyggelige indlæggelser presser også hospitalerne, siger formand for Danske Regioner Anders Kühnau.

Region Midtjyllands-formanden tænker specielt på de svækkede ældre med behov for en kompleks sundhedsfaglig indsats på kommunernes akutpladser og de midlertidige pladser som for eksempel på rehabiliterings- og aflastningscentre.

Mads Duedahl (V), næstformand i Danske Regioner og regionrådsformand i Region Nordjylland mener tillige, at der er brug for bedre rammer fra regering og Folketing.

For eksempel mener Duedahl, at regioner og kommuner med fordel kan dele medarbejdere, så medarbejderne kan sikre en bedre opgaveløsning på tværs af grænsen mellem regioner og kommuner.

Samtidig mener både Kühnau og Duedahl, at service- og sundhedslov bør være én lov, så forvirringen, om hvad der hører ind under servicelov på den ene side og sundhedslov på den anden side, kan blive bragt til ophør. På den måde vil regionrådsformændene sikre en mere sammenhængende pleje og behandling af de ældre. 

- Lovgivningen er ikke tidssvarende. Kommunernes sundheds- og plejeopgaver bør entydigt ligge i sundhedsloven, og medarbejderne har brug for kvalitetsstandarder, som de kan støtte sig op ad, siger Mads Duedahl.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095