23948sdkhjf

TV2s skandaleplejehjem frikendt: - Der var medarbejdere, som græd af lettelse

Christiansborgs politikere brugte sidste valgkamp på kraftig kritik af et enkelt plejehjem i Danmark: Køge-plejehjemmet Nørremarken. Nu har Nørremarken rejst sig, og plejehjemmet blev i sidste uge raskmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed

Torsdag i sidste uge kunne alle medarbejderne på plejehjemmet Nørremarken i Køge med lettelse læse disse ord: ”Vi har (…) ophævet påbud af 22.11.2022 og afslutter dermed tilsynet.”

Det står i den rapport, som Styrelsen for Patientsikkerhed just har offentliggjort om forholdene på Plejehjemmet Nørremarken i Køge.

Rapporten omhandler et såkaldt ældretilsyn, og lige præcis det er vigtigt. Et ældretilsyn handler dybest set om medarbejdernes menneskelighed. Behandler de borgerne med ordentlighed.

Og det gør medarbejderne på Nørremarken. I den nye rapport skriver Styrelsen for Patientsikkerhed, at borgerne nu oplever ”at have indflydelse på eget liv og være inddraget i beslutninger med betydning for hverdagslivet.”

Styrelsen gennemfører også sundhedsfaglige tilsyn, men de har en noget mere formel karakter og handler om de ældre helbredsmæssigt bliver behandlet, som de skal. Nørremarken har haft et sådant påbud, og det påbud blev ophævet mandag i sidste uge.

Tilsammen betyder det, at Nørremarken er fuldstændigt raskmeldt.

Tårer i øjnene

- Der var medarbejdere som begyndte at græde, siger Jessie Lykke om den dag Styrelsen for Patientsikkerhed fortalte, at påbuddet mod plejehjemmet Nørremarken var ophævet.

- Jeg har hørt Styrelsen for Patientsikkerhed fremlægge tilsynsrapporter før, så jeg kunne høre, hvor konklusionen bar hen. Men det kunne medarbejderne ikke, og jeg kunne se deres ønske om at bare at få konklusionen. At få at vide, at tingene var okay igen. Samtidig var der en stemning af ’kan det nu være rigtigt’, ’tør vi stole på det,’ fortæller Jessie Lykke.

Jessie Lykke er leder for plejeboligerne i Køge Kommune, og hun har opholdt sig i hjertet af Nørremarken-skandalen. Som hun selv siger let smilende, ”jeg har nærmest boet på Nørremarken”.

Nørremarken lagde en hel valgkamp ned, da TV2 bragte en undercover-dokumentar om forholdene på plejehjemmet den 19. oktober sidste år. 14 dage senere skulle der være folketingsvalg.

Valgkampsfesten ved Nørremarken blev skudt i gang, da Søren Pape Poulsens flaskegrønne kampagnebus dagen efter dokumentaren parkerede foran hovedindgangen til plejehjemmet.

- Ja, den konservative valgbus holdt fint uden for Nørremarken. Jeg husker det tydeligt, fortæller Jessie Lykke.

Fra da af vidste alle politiske iagttagere, hvad klokken havde slået. Der var gået landspolitik i den, for Søren Pape Poulsens valgkreds ligger ikke i Køge, men over 200 kilometer i den modsatte retning – i Vestjylland.

Pia Kjærsgaard, tidligere ældreminister Astrid Krag og resten af et folketing, som ville gøre alt for at blive genvalgt, indledte en kraftig kritik af Nørremarken. Og det blev de ved med, indtil valglokalerne lukkede den 1. november.

Paranoia

Hvad vælgerne og TV2’s seere ikke så var, hvad dokumentaren gjorde ved medarbejderne på plejehjemmet.

- Dét ikke at vide, hvad der er blevet sagt om mig, hvad der er blevet observeret, uden der er nogen, der har sagt det, det er en virkelig ubehagelig tilstand. Det kan vælte mange omkuld, fortæller Jessie Lykke.

Allerede den 8. september vidste Nørremarken og Køge Kommune, at der havde været en muldvarp, som havde lavet skjulte optagelser, og de optagelser ville blive vist til Danmarks befolkning på landsdækkende fjernsyn. Det var mere end en måned i total uvidenhed, før dokumentaren blev vist den 19. oktober 2022.

- Alle var bange for at begå fejl. Alt blev tjekket og dobbelttjekket hele tiden. Alle var så bange for, at nogen skulle have set, at de måske havde gjort noget forkert, uden de selv havde været opmærksom på det. Samtidig gik alle med spørgsmålet: Har TV2 også optaget mig? Det var en hård tid.

For samtidig fortsatte hverdagen i Køges ældrepleje, og nye medarbejdere skulle ansættes. Men også nyansættelser skabte nu nervøsitet.

- Ved nyansættelser tænkte folk jo: Kan det også være en muldvarp, siger Jessie Lykke.

Det åd af den tillid, som er forudsætningen for godt samarbejde og god pleje. På Nørremarken sendte man medarbejdere til psykolog, i coachingforløb og man gennemførte løbende debriefinger for at sikre, at medarbejderne var okay og i en psykisk forfatning, så de forsvarligt kunne udføre deres arbejde.

I tirsdags var den offentlige del af hele Nørremarken-miseren slut. Fra da af var det officielt, at der aktuelt ingen problemer er på Køge-plejehjemmet. 

- Nu begynder folk at sænke skuldrene. Men det slutter ikke her. Det er et langt sejt træk, siger Jessie Lykke.

I øjeblikket har Nørremarken Styrelsen for Patientsikkerheds værdighedsrejsehold på besøg. Man gør tingene ordentligt i Køge.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187